header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јеромонах Дамаскин Светогорац:_ Клетва родитељска у Јеванђељу Штампај Е-пошта
понедељак, 24 јун 2024

 У Јеванђељу о богаташу и убогом Лазару стоји, да је богаташ из пакла молио светог Аврама да пошаље Лазара код његове браће да би се покајали, и тада је свети Аврам рекао њему: „Имају (они) Мојсеја и пророке: нека слушају њих. А он рече: не, оче Авраме, него ако неко из мртвих оде к њима, покајаће се. Тада му рече (Аврам): ако Мојсеја и Пророке не слушају, (онда) и ако неко из мртвих васкрсне, неће веровати“ (Лк.16:29-31).

Овде је Господ указао, колико је погубно непослушање светим Оцима и Матерама и да то непослушање обавезно повлачи клетву родитељску, тако да непослушни не могу ни да поверују, ни да се покају, ни да се спасу. Страшно је то речено: „Ако Мојсеја и пророке не слушају, (онда) и ако неко из мртвих васкрсне, неће веровати“, а за хришћане би могли рећи овако: „Ако свете Оце и Матере не слушају, (онда) и ако неко из мртвих васкрсне, неће веровати“. Непослушање светим Оцима и Матерама – то је вероватно хула на Духа Светога, јер кроз свете Оце и Матере делује Дух Свети, и због тога непослушни потпадају под клетву родитељску.

Сам Господ каже о хули на Духа Светога овако: „Сваки грех и хула опростиће се људима: а на Духа (Светога) хула неће се опростити људима; и ко год изговори реч против Сина Човечијега, опростиће се њему: а ко изговори против Духа Светога, неће се опростити њему ни у садашњем веку ни у будућем“ (Мт.12:31-32).

По светим Оцима, ако човек увреди Христа, па се затим помоли светим Оцима и Матерама, Ови могу да се помоле Богу за њега и да измоле опроштај. Али ако човек увреди свете Оце и Матере, онда нема ко да се помоли Богу за њега и да измоли опроштај. Зато кажемо, да непослушање светим Оцима и Матерама – то је вероватно хула на Духа Светога.

Због чега ово говоримо? Сви знамо наше свето предање од владике Николаја и богомољаца српских, и сада се јасно види ко у Српској Цркви држи предање по црквама и манастирима, па се поставља питање: ко слуша владику Николаја и богомољце српске?

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.