header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Кирилов флерт са непријатељима Русије Штампај Е-пошта
среда, 26 јун 2024

 Папа и Кирил извукли из украјинског затвора митрополита - екуменисту Јонатана

Пратећи црквена и ратна дешавања у Украјини, човек би рекао да је и врх Руске Цркве омражен од стране укро-нацистичких власти, као што су то проруски епископи канонске УПЦ. Међутим, то није тако. Екуменисти су браћа ма са које стране били. Тако је патријарх Кирил успео да извуче из украјинског затвора ноторног паписту и свог обожаваоца митрополита Јонатана. Њихов заједнички именитељ је "папизам", који их ослобађа и окова и демаскира лажно непријатељство врха Московске патријаршије, украјинских власти и њима подређене секте "ПЦУ".

Јонатан је познат по томе што је разорио Цркву изнутра, подржавајући новообновљенце-кочетковце и изопштавајући из Цркве оне који се нису слагали са хаванским сусретом папе и  Кирила.

Служба за комуникације ОВЦС Московске патријаршије је 22. јуна 2024. известила:

Дана 22. јуна 2024. године, на захтев Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, као резултат преговора, пуштен је на слободу митрополит тулчински и брацлавски Јонатан.

Дана 7. августа 2023. године, од стране Градског суда у Виници, митрополит Јонатан је „осуђен на пет година затвора уз конфискацију имовине по апсурдним оптужбама, укључујући „радње усмерене на насилну промену или рушење уставног поретка или преузимање државне власти“, као и као „задирање у територијални интегритет Украјине“, наводи се у саопштењу Његове Светости Патријарха Кирила објављеном истог дана.

Предстојатељ Московске Патријаршије је напоменуо да су „овој безаконој одлуци претходили бројни покушаји притиска на епископа Јонатана, који је упркос свему остао веран својој Цркви и саверницима у вери Христовој“.

Његова Светост Патријарх је 9. августа 2023. године упутио апел у вези са осудом Митрополита Јонатана Предстојатељима Помесних Православних Цркава, једном броју верских личности и представницима међународних организација.

Док је жалба разматрна, епископ Јонатан је био у кућном притвору. 19. марта 2024. године сазнало се да је митрополит тулчински и брацлавски Јонатан имао мождани удар и да је хоспитализован.

Апелациони суд у Виници је 18. јуна 2024. потврдио одлуку првостепеног суда.

Митрополит Јонатан се изјаснио да није крив по оптужбама које су му подигнуте. Претходно је епископу одузето и украјинско држављанство.

У блиској будућности, јерарх, коме је преко потребна лечење и медицинска рехабилитација, стиже у Москву" (већ је стигао – нап. „Борба за веру“).

Наравно, ОВЦС прећуткује да је за ослобађење митрополита Јонатана ургирао и папа Фрања. О томе је агенцији ТАСС говорио лидер светског завеза старовараца Леонид Севастјанов. „Владика Јонатан је пуштен на слободу на ургенцију папе Фрање, Његове Светости“, рекао је он.

Као што видимо, рат у Украјини је параван за прогон правоверних.

Кирил и Јонатан после његовог ослобађања

+ + +

Црквени публициста Александар Вознесенски пише:

„Патријарх Кирил је извукао митрополита Јонатана из украјинског заточеништва, иако је раније било извештаја да је наводно одбио размену итд. За патријарха Кирила ово питање је посебно важно, пошто су се екуменисти – Никодимовци (следбеници криптокатолика оснивача ОВЦС-а митрополита лењинградског Никодима Ротова – нап. „Борба за веру“) потпуно дискредитовали унутар Руске православне цркве: то је подла политика односа са Ватиканом, и развијање либералног курса у Цркви, то је и флерт са непријатељима Русије. У ствари, реч „екумениста“ у наше време многима звучи као „копиле“ због чињенице да пристојан човек не може да флертује са јеретицима и онима који су непријатељски расположени према Русији и Православљу. Зато је за патријарха Кирила, као духовни син митрополита екуменисте Никодима Ротова, који је причестио католике и преминуо 1978. пред папиним ногама, било посебно важно да из затвора изађе никодимовац митрополит Јонатан, који сада може бити узвишено промовисан у свим црквеним медијима како би се показало да, кажу, нису сви никодимовци олош и издајници Русије и Руске православне цркве“ (https://t.me/alex_voznesensky/21407).

Дана 8. августа 2016. године, под председавањем митрополита тулчинског и брацлавског Јонатана (Елецког), архијереја УПЦ (МП), одржан је заједнички састанак Епархијског савета и Савета епархијских декана у Тулчину Виничке области. Указом митрополита Јонатана бр. 60 од 08.08.2016. године, Елена Петровна Швец, парохијанка Михољског храма у селу Лисаја Гора, Тулчинске епархије УПЦ, је изопштена из Цркве. Раније је указом митрополита Јонатана број 54 од 19. јула 2016. године клирик Тулчинске епархије јереј Сергије Жебровски изопштен из црквеног општења (од Светог Причешћа). Епископ Јоанатан је изрекао изопштење из Цркве због критичког става према хаванском сусрету патријарха Кирила и папе Фрање, који је оцењен као „клевета на предстојатеља Руске православне цркве“.

Изопштење из Цркве је лишавање човекове наде на спасење. А владајући епископ, који представља Цркву Христову, мора увек хиљаду пута да размисли о последицама такве одлуке пре него што изрекне такву „смртну казну“ у односу на чланове своје пастве. Овако строг и неоправдан укор пре је својствен вуку него добром пастиру Цркве Христове, који се брине за спасење све црквене деце која су му поверена од самог Бога.

Покровитељ московских неообновљенаца, који је благословио преводилачки труд свештеника Георгија Кочеткова и његове секте, митрополит Јонатан није могао да савлада човека „широких погледа“ у себи. И, као што је уобичајено код либерала, најбоље је елиминисати конзервативне противнике. Кочетков је својевремено послао свештеника који се није слагао са његовим литургијским „представама“ у душевну болницу, а епископ Јонатан га је једноставно проклео и екскомуницирао из Цркве Христове.

Подсетимо, митрополит тулчински и братславски Јонатан (Елецких) је, између осталог, познат по својим преводима богослужбених текстова са црквенословенског на руски и симпатијама према неообновљенском покрету: покровитељство литургијске реформске делатности свештеника Георгија Кочеткова и са њим на челу тзв. Института Свети Филарет. Епископ Јонатан доследно проповеда потребу превођења богослужбених текстова на „живе” (по његовим речима) језике, а уз његов благослов издавачка кућа Института Свети Филарет објавила је серију богослужбених превода „Православно богослужење” под руководством неообновљенца Георгија Кочеткова.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.