header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кандидат за Патријарха бугарског оптужио Фанар за прогон УПЦ Штампај Е-пошта
субота, 29 јун 2024

 Према речима митрополита видинског Данила, патријарх Вартоломеј им је, без покајања од стране украјинских расколника, доделио Томос, „уједињујући их у такозвану православну цркву Украјине“.

Кандидат за Патријарха Бугарске православне цркве, митрополит видински Данило, критиковао је поступке Вартоломеја у стварању ПЦУ, рекавши да је додељивање Томоса довело до појачаног прогона против УПЦ. Видински митрополит Данило изнео је своје мишљење у вези са поступцима цариградског патријарха Вартоломеја у вези са стварањем Православне цркве Украјине (ПЦУ).

Он је нагласио да им је патријарх Вартоломеј, без покајања од стране украјинских расколника, доделио Томос, „обједињујући их у такозвану Православну Цркву Украјине – ПЦУ, и признао новостворену целину за канонску Православну цркву Украјине.

Истовремено, митрополит Данило поставља питање о судбини Украјинске православне цркве (УПЦ), „коју пре 5 година и до данас признају све Помесне Православне Цркве на челу са митрополитом Онуфријем.

Митрополит Данило примећује да годинама касније многе Цркве, укључујући и оне које говоре грчки, као што су Албанска црква, Јерусалимска и Антиохијска патријаршија, не признају ПЦУ.

Он је подсетио да писмо архиепископа тиранског Анастасија из Албанске цркве поткрепљује тачку гледишта да је издавање Томоса „непокајаним расколничким групама са проблематичним свештенством” неприхватљиво.

Патријарх Вартоломеј је тврдио да је одредба Томоса требало да донесе мир Цркви и уједини милионе православних хришћана лишених општења са Црквом.

Међутим, митрополит Данило указује на супротне резултате: „Уместо да унесе мир у Цркву, како каже патријарх Вартоломеј, он је започео рат у коме буквално они људи које је прогласио канонским прогоне канонску Цркву, отимају цркве, туку свештенике, убијају. ”

„Јесу ли то хришћани? То је апсурдно“, каже митрополит Данило видински.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.