header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Духом и истином ваља се клањати Богу Штампај Е-пошта
субота, 29 јун 2024
          У Јеванђеље о Самарјанки Господ каже: „Бог је дух, и они који се клањају Њему, духом и истином ваља да се клањају“ (Јн.4:24). Како се клањати Богу духом – то мора сам човек да научи у свом животу из свог искуства и по савету светих Отаца.

Можемо само напоменути јеванђеље, у коме се говори о Духу и каже: „Дух дише, где хоће, и глас Његов чујеш, али не знаш, откуда долази и куда иде: тако је сваки (човек) рођени од Духа“ (Јн.5:8). Речено је: „Дух дише“ и клањати се Богу Духом – то је повезано са дисањем.

А шта значи то „клањати се Богу истином“? Ми видимо да су данашњи људи лажни, неприродни и по облачењу и по понашању, и зато је потребно да утврдимо: како су они постали лажни и неприродни? О томе говори јеванђеље о тражењу славе Божије, где Господ каже: „Ко говори сам од себе, славу своју тражи; а ко тражи славу (Бога,) Који га је послао, тај је истинит, и нема неправде у њему“ (Јн.7:18).

Речено је: „Ко тражи славу Божију, тај је истинит и нема неправде у њему“, а супротно томе је: ко тражи славу човечију и земаљску, тај је лажан и има неправде у њему. Како је неко истинит, а неко је лажан, како то да разликујемо? Господ је у јеванђељу рекао о богатом младићу: „Лакше је камили проћи кроз иглене уши, него богатоме ући у небеско Царство“. Мада је богати младић био побожан и беспрекоран по закону Старог Завета, ипак земаљска слава је саблазан за већину људи и та слава од већине богаташа чини лажне и неприродне људе. Упореди побожног богаташа и побожног сиромаха, и видећеш у већини случајева да је богаташ некако лажан и неприродан, док је сиромах истинит и природан. И пошто су сада већином богати хришћани, сада су већином и лажни хришћани, и сада су такве новотарије у Цркви, какве су раније биле незамисливе.

Да би ово разумели, узећемо друго јеванђеље од другог јеванђелиста, где се заповеда: „Тражите најпре царство Божије и правду његову, и све то (земаљско) ће се приложити вама“ (Мт.6:33). И прво и друго јеванђеље говори о тражењу славе Божије, јер „слава“ и „царство“ су повезани. Друго јеванђеље заповеда тражити „правду његову“, тј. правду царства Божијега, па ко тражи ту правду, за њега прво јеванђеље каже: „Тај је истинит и нема неправде у њему“. И супротно: ко тражи царство земаљско и правду његову, тај је лажан и има неправде у њему.

Тако оба јеванђеља супротстављају међусобно земаљску славу и Небеску славу, и земаљско царство и Небеско царство, јер Небеско и земаљско они једно друго искључују и они стоје на избор човеку као што је бирао свети Великомученик цар Лазар и говорио: „Коме ћу се привољети царству: земаљско је за малена царство, а Небеско увјек и довјека“.

У српском језику више се узима реч тражити, док у првом јеванђељу је иштите, а у другом је ко иште, али све једно и тражите и иштите подразумева жељу и настојање и стремљење и труд док се не нађе то што се тражи и док се не добије то што се иште. Према томе – и прекид тражења јесте духовни пад и прелест, јер можда неко не тражи ни земаљско ни небеско, па ипак и сам тај прекид тражења чини човека лажним и неправедним. Да објаснимо то на овом примеру: види човек неку славу земаљску и само се загледа у ту славу – и ту је већ прекид тражења Божије славе и ту већ човек постаје лажан и неправедан. Јер свака земаљска слава је лажна и неправедна у односу на Божију славу. То можемо да представимо у виду светлости свеће и светлости сунца: светлост свеће је земаљска слава, а светлост сунца је Божија слава, па кад засија светлост сунца, тада се светлост свеће не види. А то значи: ко тражи Божију славу, тај мора да презире сваку земаљску славу, иначе постаје лажан и неправедан.

Кад је свети владика Николај дошао у Америку, тамо су Јевреји питали њега: „Шта мислите о пророцима из Старог Завета? Владика је одговорио: „Кад се сунце јави, фењери се гасе“. То исто важи за Божију славу и човечију славу: сунце је Божија слава, а фењери су човечија слава, па кад се јави Божија слава, тада свака друга слава престаје.

Због тога су свети Оци и Матере, јуродиви Христа ради, били Богом призвани и имали су благодат Божију за велики подвиг јуродства ради Божије славе, и они су се ругали свакој човечијој слави. Али тај велики подвиг јуродства не би требало да узима свако, и ко нема призив ни благодат за тај подвиг – да се руга свакој човечијој слави. Него сваки хришћанин мора да узме мали подвиг јуродства, а то је: да тражи Божију славу и да презире сваку земаљску славу, иначе постаје лажан и неправедан.

На крају закључујемо: ко тражи царство Божије и славу и правду његову, тај је истинит и нема неправде у њему. И обратно: ко не тражи царство Божије и славу и правду његову, тај је лажан и има неправде у њему.

Како је неправедна слава на земљи?

Неправедна слава потиче од неправедне својине, то је кад неко украде или отме туђу својину и туђу славу. Све на земљи је Божија својина и нема никакве човечије својине, јер и сам човек је Божија својина. Отуда кад неко украде или отме Божију својину и славу, он је неправедан, и тако су неправедни готово сви људи на земљи и они краду или отимају Божију својину и славу. А како човек да се избави од неправедне својине и славе? Ту најбоље решење имају Срби, ако правилно славе крсну славу, они своју имовину и славу предају у власништво крсне славе, јер је она власник имања и слава Србинова. Тако крсна слава избавља Србина од неправедне својине и славе.

Политика је лаж

Јеванђеље говори о трећем искушењу на Гори Кушања: „Опет Га (Исуса) узе ђаво (и однесе) на гору високу веома, и показа Му сва царства света и славу њихову; и говори Њему: све ово даћу Теби, ако паднеш и поклониш се мени“ (Мт.4:8). То исто ђаво је говорио многим људима и многи су се поклонили њему, и они су били неко време богати и славни, а затим су пропали заувек. Због земаљске славе пала су сва земаљска царства: и египатско и персијско и грчко и римско и византијско и српско и на крају руско царство? Јер земаљска слава је лажна и неправедна слава, због те славе се воде ратови и та слава доводи до великих страдања, несрећа и погибије људи, и на крају лажна и неправедна слава доводи људе до великог безумља и срамоте. Због земаљске славе се води и политика, склапају се државне и верске уније, па тако је створена и Фирентинска унија у 15-ом веку, такозвани Фераро-Фирентински сабор хришћанских цркава 1438-1445 год. Фирентинска унија је више политичка него верска унија.

Ради лажне славе фашисти су створили тројни политички пакт и покренули су рат и погубили много људи. Срби у Хрватској су политички прихватили католицизам ради лажне и неправедне славе, а не ради вере, јер ни најгори јеретик, који се назива хришћанин, не би учинио таква зверства као што су учиниле усташе-политичари у Хрватској. Срби у Босни и Херцеговини су политички прихватили ислам ради лажне и неправедне славе, а не ради вере, јер ни један прави муслиман не би учинио такве злочине као што су учинили муслимани-политичари у Босни и Херцеговини. Сва политика је лажна и неправедна, она се води ради лажне и неправедне славе и она покреће ратове и на крају она доводи до великих страдања и несрећа и погибије људи, она доводи до великог безумља и срамоте.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.