header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Вељко Станковић: Јерес у Минхену Штампај Е-пошта
недеља, 30 јун 2024

 Помаже Бог поштовано уредништво!

На трећи дан Духова (25.06.2024), храм Светог Јована Владимира СПЦ-е у Минхену посетио је представник дохалкидонске верске заједнице „Његова екселенција Господин др Јуханон Мар Хризостом (Yuhanon Mar Chrysostomos), Митрополит Ниранама (Niranam) и секретар Светог Архијерејског Синода Индијске Православне Цркве (Indian Orthodox Church – IOC)" (https://spcmuenchen.de/duhovski-utorak-2024/).

Написах верска заједница јер они нису Црква а ни православни иако себе тако називају. Неко мало упућенији - а свештеници то сигурно јесу или би требали да буду - свакако би на први поглед препознао да се не ради о епископу Православне Цркве. Међутим да не испадне само како судимо по изгледу, треба проверити са ким су се састали и кога уводе у олтар.

Кратком претрагом на интернету се брзо нађе ко је та „Индијска Православна Црква" (https://mosc.in/) и да је њихово званично име „Маланкарска православна сиријска црква". Додуше сајт је на енглеском али се лако нађе шта они уче а ту нас највише занима њихова Христологија (https://mosc.in/the_church/t).

Довољно је прочитати први пасус и све је јасно: „Маланкарска православна сиријска црква (Индијска православна црква) припада групи Цркава које се називају Оријенталне Православне Цркве или Нехалкидонске Цркве. Остали чланови ове породице су Коптска, Етиопска, Сиријска, Јерменска и Еритрејска Црква. Заједно са Римокатоличком Црквом и Византијском Црквом, оне су чиниле Јединствену Цркву четири века све док није дошло до поделе због Халкидонског сабора 451. године по Христу, који је инсистирао да Христос има две природе, човечанску и божанску и после сједињења (прим. аутора - овде се мисли на оваплоћење)."

Поставља се питање: јесу ли знали свештеници кога су угостили, увели у олтар и ко се молио испред олтара?

Јесу ли ови верници, које видимо на сликама знали да се сликају са јеретицима дохалкидонцима?

Или можда још боље питање: јесу ли им рекли свештеници са ким се сликају пошто би они свакако требали да знају ко је дошао (можда су ови свештеници у богословији/на факултету прескочили предавања и лекције о четвртом Васељенском Сабору и дохалкидонским верским заједницама)?

Верници минхенске заједнице, будите опрезни и водите рачуна ко вам долази, кога вам свештеници у олтаре уводе и са ким се сликате! Ако свештеници не маре, не треба вама да буде свеједно - ваших душа и вашег спасења ради!

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 30 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.