header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Нови бугарски патријарх отерао Вартоломеја из Софије – то је права истина Штампај Е-пошта
понедељак, 01 јул 2024

 Цариградски патријарх није дошао на Литургију коју је служио новоизабрани бугарски патријарх Данило

Цариградски патријарх Вартоломеј није се појавио на свечаној Литургији у Патријаршијској катедрали Светог Александра Невског коју је 1. јула 2024. године служио новоизабрани бугарски патријарх Данило. Према писању бугарских медија, он је, према програму, требали да служе заједно са митрополитима Светог синода.

„Свештенство и хор патријаршијског сабора унапред су били обавештени да ће свечану службу сутрадан после избора служити новоизабрани бугарски патријарх заједно са васељенским Вартоломејем. Међутим, то се није догодило“, пише лист.

Напомиње се да поглавар Фанара није дошао у храм, већ је послао своје представнике на литургију.

Према изворима британских медија, Вартоломеј синоћ није присуствовао ни свечаној вечери у част новоизабраног патријарха, већ је отишао у Истанбул.

Бугарски новинари сугеришу да овакво понашање поглавара Фанара указује на његово разочарање избором митрополита видинског Данила на место поглавара Бугарске православне цркве. Конкретно, митрополит је последњих година отворено критиковао Цариградску патријаршију због њених неканонских поступака, приликом подршке неканонске Православне цркве Украјине

Подсетимо, Бугарска православна црква изабрала је у суботу митрополита Данила за новог патријарха и митрополита софијског. Звона у храму Александра Невског у центру Софије објавила су избор новог патријарха који је добио подршку 69 делегата црквеног сабора, док је митрополита Григорија подржало 66 делегата, преноси Спутњик.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 01 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.