header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Бугарска је измолила свог Патријарха Штампај Е-пошта
четвртак, 04 јул 2024

 Под овим насловом на Бугарском националном радију објављен је материјал посвећен патријарашким изборима (https://bnr.bg/radiobulgaria/post/). Тешко је описати радост и ликовање свештенства и народа након што је објављено име новоизабраног Патријарха бугарског.

Месеци напетости, испитивања, искушења вере, покајања и молитве завршили су се овим очигледним чудом Божијим. Чак је и избор митрополита Данила у изабрану тројку доживљаван као чудо. Али о његовом избору за Патријарха могло се само сањати.

Митрополит великотрновски Григорије, један од најстаријих хиротонисаних епископа БПЦ, говори о великој радости избора и чињеници да је нови Патријарх „баш си е на мястото“ (управо онај који је потребан за ову функцију).

„Мој претходник на Великотрновској катедри, митрополит Климент (министар просвете Кнежевине Бугарске 1879–1880, митрополит трновски 1884–1901, дипломац Одеске богословије и Кијевске богословске академије – прим. уредника) рекао је: „ Има православља – постоји Бугарска, нема православља – ...“. Дакле, овај избор је демонстрација Божје љубави и Божије воље, Божије наклоности према бугарском народу. Ово показује јединство, снагу Светог Православља, а бугарски народ је православан дуги низ векова...

Наш нови млади Патријарх је управо оно што нам треба. Он је просвећен, активан, радохоличар, пастир, теолог и још много тога, списак његових способности се наставља. За само неколико година толико је учинио у Видину – оживео епархију. Тако да Бог помаже целој Бугарској, како рече наш председник, Бог благослови земљу која то заслужује.

Лично сам сигуран да је ово што се сада догодило било чудо за многе људе. Мало ко је замишљао да ће се то догодити, али Божија благодат и Божја сила познају се у слабости. Бог никада неће отићи, јер ми, иако смо грешни, не остављамо Га. И увек изговарамо ову молитву: Грешимо пред Тобом, Господе, али се само Теби молимо. Бугарска није расколничка, они су покушали да буду расколници, али ми то нисмо дозволили. Бугарска зна шта јој је чинити и она је озбиљан фактор у европској историји и култури. Нека нас Бог благослови још много година!“

Заузврат, руска историчарка Дарина Григорова написала је следећи коментар на Фејсбуку:

„Данас је, без претеривања, други празник Трећи март (Дан ослобођења Бугарске од отоманског јарма – прим. аут.) Историјски дан за Бугарску, нашу Бугарску Православну Цркву и за Православље. Јер „Бог није у сили, него у истини“, а истину Православља, каноне и прогоњену браћу из УПЦ смело је бранила мањина бугарских митрополита – епископи Данило и Гаврило. Његова Светост Патријарх Данило је достојан!!!

И по клонулим лицима „моћних“ овога света моћи ћете да се оријентишете. Данас је други трећи март и други бугарски Великден! Бог благослови!".

(Бугарски Великден – акција 1860. године, врхунац борбе Бугара за црквену независност од Фанара – прим. ред.)

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 04 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.