header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Први покушаји саплитања патријарха Данила Штампај Е-пошта
петак, 05 јул 2024

 Патријарху Данилу од првих дана почињу да стварају непријатне ситуације.

Прво - „оставка“ (1) игумана (https://t.me/pravblogreserved/8082) Гигинског манастира, промовисана у медијима.

Друго - објављивање на сајту Софијске митрополије поздравне честитке (2) Думенка. Истовремено, у материјалу је „ПЦУ“ означена као „аутокефална“ и, само, као структура „непризната од БПЦ“ (а не као расколничка).

Ове провокације су разумљиве и очекиване. Задатак профанарске странке је - да натера патријарха да предузме драстичне, непопуларне мере и тиме изпровоцира раскол.

У ситуацији са архимандритом Никанором, предстојатељ БПЦ је прибегао истински хришћанском решењу, покушавајући да пружи још једну шансу некоме ко је склизнуо у духовни понор.

Да видимо, шта ће се десити и у другим случајевима.

*) употребљено "подножки" у смислу исписаног наслова


1) Манастир Светог Козме и Дамјана је у Софијској митрополији. Архимандрит је познат као фанариота, русофоб, зависник (https://www.facebook.com/share) од друштвених мрежа, лаже да је бивши брокер са Волстрита, фалсификовао је потпис бившег игумана, имао скандалозну сагу са КТБ банком, и ето још једне занимљивости, користи Правблогове текстове без е-везе ка извору.

Елем, на Тројице је примио у госте „митрополита“ "Теодора" полтавског из "ПЦУ" и Сергеја Шумила, расколничког логистичара и пропагандисту. Овог првог је посадио у одежди са жезлом у архијерејски трон. И изкоментарисао (фејсбук) да је тражио благослов за спроведено од мјестољубитеља врачанског Григорија, па како није било одговора он је ствар одрадио по свом нахођењу, свестан одговорности односно канонског криминала који је починио. Пре тога је учествовао у привођењу (https://t.me/pravblogs/791) новоесфигменаца покојном патријарху Неофиту.

А сада је, разочарано "честитао" патријарху Данилу тако што је јавно коментарисао (инстаграм, обрисао) да се његов избор збио "по упутству КГБ-а", да је његов патријарх Вартоломеј, и да он подноси оставку и иде ћа код фанариота. То су све лепо искористили нато медији у Бугарској за антицрквену кампању. Наравно да није деловао самостално...

Патријарх Данило је разговао са овим типом после Литургије, 1. јула. Одбио му је оставку, предложио разговор о свим хитним питањима и за јавност дао одговарајућу изјаву са духовном поуком. Ми смо коментарисали (https://t.me/pravblog1/9802) да је Мишев имао задатак да изазове скандал, играно је унапред, актер је имао одступницу, но патријарх му није дао прилику да „гласно залупи вратима” и ситуацију је одвео у другом правцу.

Велики духовник је променио корак. Сада пажњу свих пратилаца заокупљује светогорским мачкама и неким историјским пасажима. Преведено - стиснут је за оно због чега је постао нато-православац.

2) Каква агенда такав и алат агенде. Пројекат "ПЦУ" је алат фанаропапистичке агенде. Копилана Думенка, гркофони епископи водају са собом као Цигани мечку, е да би нам показали да су они "први без једнаких", да су расно изнад нас, и да је наше место раме уз раме Думенку. Са друге стране он, копилан, као први штитоноша "првог без једнаких", патријарха свег Космоса, редовно се натура Црквама које га не прихватају. Шаље званичне честитке, реаговања разним поводима и објављује их код себе, а онда му их преносе по Нато-православљу. 

Тако и сада, копилан шаље честитку новоизабраном бугарском патријарху (у своје време је слао и патријарху Порфирију). У тој својој честитки копилан пише:

- да је честитао првојерарху који признаје "ПЦУ",

- да су "ПЦУ" и Бугарска патријаршија кћери Константинопољске цркве,

- да је покојни патријарх Неофит "осудио агресију на Украјину и изразио саучешће украјинском народу који је страдао у геноцидном рату", где се он нада да ће нови патријарх "наставити да диже глас Бугарске православне цркве против руских злочина. у име победе истине и праведног мира Украјине, Европе и света“.

Лаж до лажи. Још у мају је митрополит западно-средњоевропски Антоније (који се у Софији састао са поглаваром „ПЦУ“) признао да су аутори „антиратне“ поруке били патријархови помоћници, а не он. Никаквог званичног става БПЦ против рата било није. Нејасна, готово анонимна порука која се приписује патријарху Неофиту, који је у том тренутку био у тешком стању, и никада се раније није огласио по овом питању је дело његових викара и помоћника иза његових болесних леђа.

Честитка "кијевског митрополита" је уклоњена. 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 05 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.