header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Геј афера Илариона Алфејева, некада другог човека РПЦ и водећег руског паписте Штампај Е-пошта
субота, 06 јул 2024

 Увод "Борба за веру": Ексклузивно за наше цењене посетиоце, превели смо и приредили изузетно подробан прилог о геј скандалу и афери у којој се налази митрополит Иларион Алфејев, други по рангу руски екумениста и модерниста и један од кључних папиних људи у РПЦ. Прочитајте, и видећете шта стоји иза њиховог "екуменизма".

+ + +

Дела и дани митрополита Илариона

Некадашњи миљеник патријарха Кирила добио је мађарски пасош, постао власник страног имања, ступио у сложене односе са својим келејником и претио му у проповедима и препискама.

Пролог. Како се сазнало за скандал у мађарској епархији

        11. марта блог Андреја Курајева објавио је белешку „Спасите митрополита Илариона“:

Запис на блогу Андреја Курајева, скриншот

У посту, Кураев је наговестио могући сексуални скандал око Илариона (у свету Григорија Алфејева). Гуриј Шалимов је епископ Руске православне цркве, који је 1999. године уклоњен из управе Корсунске епархије, са седиштем у Паризу, након оптужби за узнемиравање и постављен на Магаданску катедру.

Белешка Курајева остала је готово непримећена у јавности. Међутим, само три дана касније, 14. марта, РИА Новости су објавиле чланак о „великој крађи у мађарској православној епархији“ са нетипичном напоменом на крају новинских извештаја: „Извор је појаснио да име осумњиченог није обелоданио у интересу истраге, и подсетио (нагласак „Њу-Европа”) да је велика крађа, према мађарском Кривичном законику, запрећена казном затвора од једне до пет година“.

Ако одете на сајт парохије Свете Тројице у Будимпешти, где Иларион служи, приметићете да почетком јануара из вести нестаје младић који је претходно био присутан на фотографијама и преносима са скоро свих литургија.

 

Касније се управо он појављује на потерници мађарске полиције због крађе под именом Георгиј Сузуки.

„Нова Европа” је успела да контактира Георгија, који је испричао своју причу. Добили смо коментаре и од митрополита Илариона (Алфејева).

Сузуки оптужује митрополита Илариона за сексуално узнемиравање. Иларион изјављује да иза Георгија стоји „жена која себе назива његовом мајком“ и која је покушала да уцени митрополита, тражећи надокнаду за моралну штету коју је наводно нанео њеном сину.

Епизода 1. Како је поглавар црквеног Министарства иностраних послова завршио у изгнанству и пронашао новог келејника.

Митрополит Иларион је некада десна рука патријарха и друга особа у Руској православној цркви. Од 2009. године је председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије (у ствари, црквеног Министарства спољних послова) и често је помињан у медијима као потенцијални Кирилов наследник. Међутим, у јуну 2022. године, без објашњења, послат је у Мађарску, где је добио постављење на трон митрополита будимпештанског и угарског, поглавара једне од најмањих епархија Руске православне цркве.

Затим су медији ово мистериозно смењивање повезивали са „антиратним ставом” митрополита, називајући његову смену „оставком године”, а сам Иларион је прокоментарисао његово деградирање на следећи начин: „Можете сматрати да је пут био веома тежак, оштар заокрет, нисам се уклопио у то и завршио сам по страни”

("Нова Европа" није пренела аутентично Иларионову изјаву. Он је после своје смене изјавио следеће:  "Можете сматрати да је пут направио веома оштар заокрет, нисам се уклопио у њега и завршио сам на ивици пута. Али ово је боље него да сам залетео у јарак да би ми се ауто преврнуо и експлодирао“ - заправо, алудирао је да је боље што су га скрајнули, него да је погинуо у саобраћајној "несрећи" - нап. "Борба за веру").

Извори у Руској православној цркви блиски Синоду тврде да је ова одлука била шок за Илариона, а за оставку је сазнао након потписивања релевантних докумената. У штампи је било речи и о томе да би разлог Иларионовог изгнанства наводно могла бити жеља патријаршије да има свог високог представника (скоро од поверења патријарха) на територији Европске уније.

У исто време, осамнаестогодишњи Георгиј Сузуки, православни младић из руско-јапанске породице, понудио му се за келејника. Пре тога, он је већ био у преписци са Иларионом и, према Георгију, желео је да подржи јерарха, који је изгубио положај, и да постане ученик митрополита.

Иларион је пристао и позвао Сузукија да ради на парохији у име Свете Тројице. У октобру 2022. младић је стигао у Будимпешту.

 

Епизода 2. Како је Митрополит завршио у кревету свог келејника

Сузуки каже да је у почетку живео у својој келији и виђао се са митрополитом само у стварима на које га је обавезала послушност, али га је после неколико недеља Иларион позвао да се усели у собу у његовом стану да помаже у кућним пословима. Георгије је пристао и преселио се у митрополитове одаје.

Ево како је о томе говорио у интервјуу за Новаја-Европа:

https://www.youtube.com/watch?v=

Иларион је у новембру одвео Сузукија на дачу у Француској, која, према Џорџу, припада митрополиту („Нова Европа” зна адресу куће која се налази на Женевском језеру; тренутно утврђујемо њеног званичног власника). Тамо се Георгиј разболео и провео неколико дана са високом температуром. Тада је, према његовим речима, дошло до његовог првог физичког контакта са митрополитом: Иларион је приликом другог напада грознице скинуо Георгија до гаћа и легао у кревет, наводно да би угрејао младића.

Како се Георгиј сећа, од тада су све више почели да проводе време у кревету заједно. Иларион је најпре долазио да „превери” младића због његове болести, а онда, када су се вратили у Мађарску, почео је да га посећује увече, да би на крају редовно спавао са Георгијем. Притом, како тврди Георгије, ствар није дошла директно до сексуалног односа.

Према Сузукију, био је под сталним психичким притиском, а у септембру 2023. године, када је покушао да изрази незадовољство, почео је да добија претње од Илариона: митрополит је изјавио да би младић могао имати проблема ако се раздвоје.

После неког времена, Сузуки је поставио митрополиту питање: „Шта ће се десити ако те оставим?“ — и снимио Иларионов одговор на аудио. На снимку Иларион каже да ће се Георгиј „осећати лоше“ и да му „ништа неће успети“.

 https://soundcloud.com/video-video-

 

Од тада је Георгије почео чешће да снима шта му се дешава, наводно да би осигурао сопствену безбедност.

На другом снимку Иларион забрањује Сузукију да носи пиџаму пре спавања. Георгиј каже да му је хладно, али Иларион одговара: „Није ти хладно“ (аудио снимак је на располагању редакцији).

Према Сузукију, митрополит је рекао да жели да га „осети својом кожом“ и „приљуби као отац“. Неколико пута је Георгиј закључавао собу - тада је Иларион покуцао на врата, а Георгиј је морао да их отвори. Сузуки каже да је понекад избегавао ноћне контакте са Иларионом, позивајући се на лоше здравље, и то је веома наљутило митрополита - сутрадан је био нервозан.

Редакција „Нове Газете“ има видео снимке на којима Иларион у доњем вешу седи на кревету са скоро голим сузукијем.

Георгиј је у интервјуу детаљно говорио о Иларионовом узнемиравању:

https://www.youtube.com/watch?t

Истовремено, сам Иларион је убеђивао Георгија да треба да живе заједно. На једном снимку тврди да је купио вилу у Мађарској (о томе касније) „да би Георгије био са њим“, на другом каже да су га „сви келејници напустили из једног разлога, а тај разлог је била жена“.

 https://soundcloud.com/video-video-1

Сузуки каже да је атмосфера у Иларионовој кући била таква да је било немогуће изразити неслагање са митрополитом. Кључну улогу, према његовим речима, одиграо је други, искуснији Иларионов келејник, Вјачеслав Ли, који је понизио Герогија и посвађао се са његовом мајком Вероником Сузуки када је дошла у посету свом сину. На једном од снимака који је направио Сузуки, Ли разговара са Иларионом и каже да „неко мора да га [Георгија] васпитава веома оштро и болно, кроз сузе и бол“.

 https://soundcloud.com/video-video-1

Ђакон Вјачеслав Ли је у разговору са дописником Нове Европе рекао да су његове речи повезане са Сузукијевом професионалном некомпетентношћу. Ли тврди да током мајчиних посета Мађарској Георгије није обављао своје дужности помоћника ђакона, због чега је додатни посао пао на самог Лија.

Иларион оптужбе за сексуално узнемиравање Георгија Сузукија назива неоснованим и обећава да ће поднети тужбу за клевету. Не поричући аутентичност „илегалних” снимака које је направио Сузуки, Митрополит истиче да није имао секс са келејником. Тему свог односа са Георгијем сматра превише личном и није спреман да је развија. Иларион је навео и да не сматра могућим да коментарише сукоб о меритуму, пошто је Сузуки наводно тражен од стране Интерпола (уредници Нове Европе послали су захтев Интерполу тражећи да потврде или оповргну ову изјаву). „Ако почнем да говорим нешто, то би могло да нашкоди [истрази]“, рекао је Иларион. Такође је одбио да одговори на питање да ли поседује имовину у Француској, где су, према речима Сузукија, проводили време заједно.

Епизода 3. Како се Иларион јавно бори против хомосексуалаца

Јавно, Иларион је више пута критиковао Католичку цркву што дозвољава благослове ЛГБТ особама и наглашавао важност заштите „традиционалних вредности“.

Он је 2021. године одобрио руски закон о забрани пропаганде „нетрадиционалних вредности“, рекавши да „исте законе треба увести у другим земљама“.

Иларион је 2018. дао „научну“ изјаву да „сексуална оријентација није урођена, већ се развија у раном детињству и адолесценцији“.

Иларион је чак тврдио да се, ако се жели, може „вратити“ особу у „традиционалну“ оријентацију. „Свештеничко искуство у раду са људима хомосексуалне оријентације показује да се у многим случајевима човек може или потпуно ослободити или изградити свој живот на начин да му то не смета да буде пуноправан породичан човек“, рекао је он у 2018.

Епизода 4. Како је Иларион постао власник имања у Мађарској

 

Неке од фотографија које је поделио Сузуки показују да је и сам уживао у удобном животу са Иларионом: заједно су ишли у ресторане, одмарали се на скијалиштима, а у слободно време младић је ишао на једрење.

Током заједничког живота, Сузукијев телефон је сакупио доказе о луксузном животу јерарха. На пример, уговор о куповини имања површине 2360 квадратних метара за 2.150.000 евра у предграђу Будимпеште.

 

Вила у предграђу Будимпеште. Фотографије доставио Георгије Сузуки

Према уговору, Иларионова вила има 14 соба, базен, теретану, вински подрум и паркинг за шест аутомобила.

На једном од снимака који је направио Георгиј, Иларион прича како је продао колекцију скупог вина да би купио намештај за своју кућу за 15 хиљада евра.

 https://soundcloud.com/video-video-

На другом снимку Иларион каже да је новац за вилу добио од продаје стана на Арбату и донација „спонзора“. Према Георгију, Иларион је убеђивао своје спонзоре да ће се тим новцем изградити скит, односно монашки манастир. Иларион на снимку назива своју кућу „скит“, али се онда исправља и признаје да поседује „замак“.

 https://soundcloud.com/video-video-1

У луксузној вили, Иларион проводи своје слободно време, прима госте, приређује гозбе и вози се електричним скутером.

 https://www.youtube.com/watch?time_c

 

Георгиј тврди да је међу Иларионовим спонзорима могло бити неколико великих бизнисмена, укључујући и оне под санкцијама, на пример, Дмитрија Пумпјанског, Год Нишанова, Петра Авена и Валерија Когана (уредници су послали захтеве представницима бизнисмена тражећи од њих да коментаришу ове информације) .

Митрополит говори о сусрету са Авеном, на којем ће Иларион разговарати са њим „један на један“ како би „схватио да ли ће помоћи“, на другом снимку који је направио Сузуки.

Иларион не пориче да је власник имања у Мађарској. Он тврди да се куповина некретнина и његов немонашки начин живота морају објаснити „ауторским хонорарима“ које је добијао за своје бројне књиге и филмове, о којима се „може прочитати на Википедији“. Иларион наводи да није добио спонзорски новац за куповину имања у Мађарској. Истовремено, митрополит појашњава дописнику Новаја Европа да ли је Герогиј Сузуки навео имена спонзора и инсистира да је имање планирано као „скит“, па чак и „манастир“.

Напомена "Нова Европа":

Раније је «Новая газета» писала о Иларионовој луксузној некретнини у стамбеном комплексу Нострум II у Шпанији вредној 950.000 евра, а сам митрополит је признао да има и четворособан стан на Третјаковској. У отвореним изворима можете пронаћи и информације да је аутомобил Генесис Г90 вредан 5 милиона рубаља регистрован на име митрополита. Број аутомобила се лако може пронаћи путем робота за претрагу: у регистру «Ингосстраха»  сврха употребе је означена као „лична“.

Добротворна фондација Познание, коју је Иларион основао током година свог рада у Москви, активно наставља да прикупља донације, од којих се неке, на пример, троше на објављивање митрополитових књига и филмова, као и на одржавање његовог видео блога. На званичном сајту фондације се наводи да организује размену студената и факултета са структурама као што су Васељенска патријаршија или Универзитет у Фрибуру, са којима Руска православна црква (као и било која друга организација у Русији) није одржавала контакте од избијања кризе и рата у Украјини.

Како је «Новая газета» писала 2019. године, неко време Иларионов главни московски фаворит био је млади јеромонах Јован (Копејкин), који сада живи у Швајцарској. Уз подршку Илариона, након Пензинске богословске школе, уписао се на престижни Универзитет у Фрајбургу у Швајцарској, а потом водио мастер програм Свецрквених постдипломских и докторских студија (ОЦАД) Руске православне цркве, чији је Иларион био ректор. Према незваничним подацима, Копејкин тренутно послује у Швајцарској.

Име јеромонаха Јована повезује се са прилично великом преваром по стандардима Руске православне цркве – када је АНО „Центар Познање“, који објављује све званичне уџбенике за образовне установе Руске православне цркве, уклоњен из структуре Централног административног центра и укључен у структуру фондације Познание, чији је једини оснивач и корисник Иларион. Тако је, барем до 2022. године, сав новац који је Руска православна црква издвајала за уџбенике ишао преко Илариона, а не преко ОЦАД-а.

 

Епизода 5. Како је Иларион обезбедио подршку владе једне НАТО земље и постао Мађар

Током свог егзила у Мађарској, Иларион је служио као посредник између Руске православне цркве и Запада и састајао се са високим званичницима Католичке цркве, укључујући папу. У јуну 2023. медији су чак писали о Иларионовом посредовању у пребацивању украјинских заробљеника у Мађарску.

 

Иларион не крије пријатељство са врхом Мађарске. Били су чести гости у његовој цркви, а Георгије је за годину дана боравка са митрополитом накупио много њихових заједничких фотографија.

 На пример, овде је Жолт Шемијен, заменик премијера Мађарске заједно са Иларионом, Георгијем и Вјачеславом Лијем.

Шемијен се позиционира као пријатељ Руске православне цркве. 2022. године чак је добио Орден славе и части 2. степена од патријарха Кирила. Штавише, митрополит Иларион му је уручио орден.

Још један кадар сачуван у Георгијевом телефону је Иларионов мађарски пасош, у коме је у колони националности назначено „Мађар“.

Фотографија документа показује да се датум издавања разликује за само три месеца од датума Иларионовог именовања у Мађарску. Односно, Иларион је добио држављанство земље у року од неколико недеља по уласку у земљу – незапамћен преседан за земљу ЕУ, могућ само у случају директне санкције највиших званичника.

Епизода 6. Како је Иларион покушао да подмити бившег келејника и сам постао жртва своје похлепе

У јануару 2024. Георгије је одлучио да побегне. Уверивши Илариона да треба да уради анализу крви у Будимпешти, напустио је територију парохије, напустио земљу и вратио се у Јапан.

Пре одласка је из Иларионове куће узео скупе сатове и новац у укупном износу од 30 хиљада евра. Сузуки тврди да после вишемесечног живота у страху није био у стању да разумно процени ситуацију и одлучио је да ће му поседовање Иларионових вредности помоћи да избегне даљи притисак митрополита, што је чак пријавио и јапанској амбасади. Управо у вези са овом „компензаторском” крађом покренут је кривични поступак против Сузукија у Мађарској.

После Георгијевог бекства, Иларион му је послао писма извињења и преговарао са породицом Сузуки за износ за који би она пристала да заборави шта се догодило (копије писама су на располагању уредницима). Једно од првих писама које је Иларион послао Георгију после његовог бекства, митрополит је насловио: „Опроштење“. У њему каже да ће новац бити „доказ искреног жаљења за све учињене грешке“.

 

У једној од следећих порука Иларион је говорио о свом покајању и размишљањима о суициду:

 

Прво је Иларион понудио да Георгију плаћа 2.000 евра месечно, али је онда пристао на понуду Георгијеве мајке Веронике Сузуки да уплати новац једнократно за 16 година унапред. Према Вероникиним речима, схватила је да више не може да верује митрополитовим обећањима и одустала је од своје понуде.

 

 

Иларион инсистира да је реч о уценама од стране Веронике Сузуки. Према његовим речима, почетни разлог његовог сукоба са Герогијем могла би да буде похлепа његове мајке. „Жена, која је видела да имам, како је мислила, много новца, одлучила је да то мора да искористи“, каже Иларион.

 

Епизода 7. Како је Иларион претио келејнику у својим беседама

Пошто је Георгијева породица престала да одговара на Иларионова писма, он је почео да им се обраћа у својим проповедима, шифрујући у њима поруке Георгију и његовој мајци (коју Митрополит назива „ова жена“).

Иларион је једну од својих беседа посветио сину библијског праоца Ноја, Хаму, који је видео свог оца без одеће и почео да му се руга, због чега је био проклет. Према Илариону, „данас је безобразлук веома чест, па чак постоје и читаве публикације које су специјализоване за објављивање таквих снимака“.

Ево још једног примера Иларионовог јавног обраћања Герогију. Снимак на његовом образовном порталу "Исус" под називом "Зато што је био лопов", јасно се односи на крађу коју је Георгије починио.

Видео садржи фразу „ако је Јуда почео да краде, то значи да се у његовом животу појавила друга вредност осим учитеља“.

Један фрагмент видео снимка не оставља никакву сумњу у присуство шифроване поруке Георгијевој породици. Вероника Сузуки је у више наврата рекла Илариону да је болесна од аутоимуне болести и чак је дошла у Мађарску на лечење. У снимку Иларион каже: „Не може се искључити да је крао у добру сврху. На пример, да је имао мајку којој је било потребно скупо лечење."

У разговору за «Новой-Европа», Иларион тврди да проповед није искористио као претњу породици Сузуки, већ да је био само „инспирисан сликом“. Митрополит затим додаје да ће, уколико се објави прича коју је испричао Георгије, „постојећим кривичним чланцима...” додати нови, посебно оптужбе за коришћење фалсификованих докумената, као и за клевету.

После разговора са Новаја-Европа, Иларион је хитно одлетео у Москву. Наши извори у Руској православној цркви сматрају да је Митрополит ово путовање могао да искористи за додатне консултације о последицама скандала.

Епилог. Дебата странака

Мађарске власти и даље истражују крађу у мађарској епархији Руске православне цркве и трагају за Георгијем Сузукијем.

Иларион може да оптужи Сузукија и за неовлашћено снимање на приватном поседу и коришћење лажних докумената (возачка дозвола). У једном од писама које је Георгије поделио са уредницима, митрополит такође оптужује свог келејника да поседује дечју порнографију, за коју је наводно сазнао тако што је добио приступ историји претраживача на Георгијевом телефону. Иларион може да оптужи Герогијеву мајку, Веронику Сузуки, за изнуду и уцену.

Герогије Сузуки признаје да је узео ствари Митрополита и да је снимао, али истиче да је то учинио ради сопствене заштите. Георгиј у потпуности негира оптужбе за поседовање дечје порнографије. Признаје да је гледао порнографију на свом телефону и чак се пријавио на сајтове за геј састанке. Он то сада назива „грехом“, али каже да су његови поступци били супротни црквеном моралу, али не и закону.

Вероника Сузуки тврди да јој је новац био потребан само да надокнади психолошку штету Герогију и да плати лекарима. Према њеним речима, након инцидента, Георгиј редовно посећује психолога са психотерапеутом и практично не излази из куће.

Независни стручњак за Руску православну цркву, под условом да остане анониман, потврдио је Новој Европи да се у Иларионовом кругу дуго прича о његовом односу са својим прислужницима. Међутим, Герогијево деловање, према експерту, личи на раширену праксу у цркви, када младић стиче поверење јерарха и чак тражи интимну везу са њим ради накнадне уцене. „Ситуација када се неки искушеник додворава владици, добије фотографије његовог приватног живота и онда за њих тражи откуп, прилично је уобичајена“, каже стручњак.

Адвокат који наводно заступа интересе Георгија Сузукија у Мађарској (његов контакт редакцији је дао сам Георгије), али је одбио да каже његово име, тврди да су Иларионове оптужбе неосноване. Према његовим речима, снимање на приватном поседу није кршење закона „осим ако је намера да се незаконито добије приступ приватним или пословним тајнама“. Што се тиче Георгијевих оптужби за крађу, адвокат тврди да је кључни фактор у утврђивању његове кривице мотивација: „Ако би Георгиј узео ствари да их задржи, или их вратио само уз накнаду (на пример, да би примио исплату), то би се сматрало крађом . Ако би желео да га искористи као средство или полугу за преговоре, то би се сматрало крађом. Ако је намеравао да их врати одмах по доласку у Јапан, то не би била крађа, јер нема намере да их „проневерно присвоји”. На питање о основаности оптужби Георгијеве мајке за уцену, адвокат је одговорио овако: „Преговарање о било каквим правним захтевима, чак и у име другог лица, није уцена. Међутим, ако је захтев незаконит и преговори укључују изнуду, то може бити уцена. На пример, помињање да ће приватност особе бити угрожена ако он/она не прихвати понуду може се сматрати уценом. Нарочито ако је тужба незаконита, а претња стварна.”

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Извор: https://novayagazeta.eu/articles/2

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 07 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.