header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Наталија Зец: Устанак "спавача" Штампај Е-пошта
уторак, 09 јул 2024

Отвара ли се у Србији „back channel“ – директна линија за комуникацију представника појединих држава и лидера опозиције и која улога је у цементирању западног утицаја поверена једном владики а која бившем симпатизеру радикалног верског покрета - вехабија?

Непријатна открића

Непријатна открића којa је обнародовао Викиликс можда јесу изазвала дипломатски земљотрес широм света, али ни најмање нису обеспокојила владику дизелдорфског и немачког Григорија који се са оценама америчких службеника да је «изузетно препредена политичка животиња» носио са неподношљивом ароганцијом. И самоувереношћу човека који зна да ужива подршку моћне инстанце.

Доказ више да се инсталирани елементи Запада могу пронаћи тамо где се најмање очекују. Чак и у Цркви, и то не само у питањима канонских спорења између Цариградске и Московске патријаршије која имају несумњиво геополитички карактер и орбитрирају у сфери западних стратешких интереса већ и на много секуларнијем плану - као што су београдски избори 2024.

Багателисање са скандалима

“Умерено крило које развија аполитичну позицију”, како га описује једна од америчких депеша, занимљиво, никада не дискутује о темама од највишег националног интереса. Положај Косова и Метохије као и Република Српска нису његова шољица чаја, али већ рат у Украјини и потреба да о «свим стварима не одлучује један човек» мислећи а актуелног председника Србије - свакако јесу.

 

“Он ће бити значајан саговорник у времену које долази, било у сопственој епархији или у некој моћнијој улози у Београду", наводи се у једној од депеша.

Багателисање са скандалима - од учествовања у сврагавању Слободана Милошевића и припреме плишане револуције до дугог разговора са Виолом фон Крамон и јавних подршки опозиционим кандидатима – чине га једним од најконтроверзнијих владика СПЦ. Ако говори о Косову онда је то из перспективе Милошевићеве грешке:„Једино смо владика Атанасије и ми из Херцеговине говорили да ћемо изгубити Косово јер је Слободан Милошевић учинио толико погрешних потеза. Он је био прави губитник, без истинске свести о томе шта је Косово и како га сачувати“!

Републику Српску је задужио младалачким уверењима - да би Караџић и Младић требало сами да се предају Хашком трибуналу. Своју подршку Про Гласу овако објашњава: «Морамо се променити као друштво, морамо престати бити друштво у којем од неког појединца зависи судбина целог народа. Зато ми је драго што се у Србији, којом је до недавно владао осећај да је немогуће да се промени власт, појављују људи попут оних који су се окупили око ПроГласа"

Има ли разлике у перцепцији између владике и британских и америчких амбасада?

Политички активиста и бранилаца женских права из редова Цркве, један од епископа који ужива највећу подршку грађанистичке Србије, не труди се да лимита штету коју наноси СПЦ. Напротив. Као директан канал ка Фанару, непоколебљиво западно орјентисан, владика је прошао поверу времена. И за собом, у политичкој заветрини, оставио многе опозиционе кандидате- од Драгана Ђиласа до Владете Јеротића.

This time, he bets on a new favorite – the leader of the “Kreni-Promeni” movement. Is the choice coincidental?

Извор: eagleeyeexplore.com/sr/

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 09 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.