header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Русија уводи дигитални новац који ће контролисати људе Штампај Е-пошта
петак, 19 јул 2024

 Професор Валентин Катасонов:

Ово је дигитални новац који ће контролисати људе. Они ће бити фокусирани на један налог. Ово је новац који се може програмирати, то је новац који губи неке од својих функција, не може се, на пример, акумулирати у физичком смислу;

Морамо да пређемо на широко увођење дигиталне рубље у привреду, пословне активности и финансије. Путин је то саопштио на саветовању о економским питањима.

Он је истакао да је платвофрма дигиталне рубље показала своје перформансе и функционалност у оквиру пилот пројекта. Покренула га је Централна банка у августу 2023. У њему учествује 12 банака, 600 физичких лица и 22 трговинско-услужна предузећа из 11 градова.

Доктор економских наука, професор Валентин Катасонов, у интервјуу за «Свободной Прессе», приметио је да се у таквој ситуацији комерцијалне банке заправо налазе „пети точак у колицима“. Дигитални новац ће издавати Централна банка и, сходно томе, стављен на рачуне које отвара Банка Русије.

„Ово је новац који ће контролисати људе. Они ће бити фокусирани на један налог. Ово је новац који се може програмирати, то је новац који губи неке од својих функција, не може се, на пример, акумулирати у физичком смислу. Ја, просто, посматрам друге земље.

Пре неколико година почели су да уводе дигиталну валуту у Нигерији. То је лоше. У једно време је чак и готовина тамо потпуно нестала, покушавали су да користе такве методе ломљења зуба. Али људи су одлучили другачије, драматично, на пример, повећао се обим страног новца, долара и евра, користили су биткоине“, објаснио је саговорник публикације.

Катасонов је нагласио да сада покушавају да „навуку људе на Тајланду у дигиталну мишоловку“. Штавише, из владе је издвојено око 13 милијарди долара, које ће свима бити понуђено „бесплатно” у електронским књигама. Власти су уверене да ће већина пристати да само тако добије око 280 долара.

„Истовремено поручују да ће дозволити да се та средства троше само на куповину одређене робе. Друга ствар је да се дигитални новац може користити само у радијусу од највише 4 километра од места становања особе. Односно, постојаће таква веза, особа неће никуда побећи“, појаснио је економиста.

На примедбу „СП“ о добровољном избору грађана да користе дигиталну рубљу, експерт је одговорио да је то, заиста, назначено на сајту Централне банке. Али ако људи одмах буду запањени нечим, могу оштро да реагују. Катасонов је навео пример жабе која ће искочити ако је баците у кључалу воду. Али ако га ставите у топлу шерпу и полако загревате, скуваће се.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.