header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Беседа оца Дамаскина за славу Свете мученичке царске породице Романов у Јошеви подно Цера Штампај Е-пошта
уторак, 23 јул 2024

 „Данашњим лажним Србима Бог не помаже у немоћи, јер они и не траже помоћ од Бога, него они у немоћи траже помоћ од антихриста и антихрист им даје малу помоћ, али им зато узима много више – узима им земљу и душу.

Отац Дамаскин Светогорац

Његош је пророк српски. Његош пише у Горском Вијенцу овако:

„Племе моје сном мртвијем спава,

О, кукавно Српство угашено,

У ад ми се свијет претворио,

А сви људи паклени духови“.

Види, зар ово није пророштво о данашњем Српству? Зар данашње Српство већином не спава мртвим сном? Зар данашње Српство већином није угашено и не гори пламеном борбе?

Зар Његош није тачно видео данашње стање, кад је рекао: „У ад ми се свијет претворио, а сви људи – паклени духови“? Није Његош говорио о ондашњем времену кад су се црногорски Срби борили и против Турака и потурица и против Латина, него Његош говори о данашњем времену кад се Срби не боре ни против ког непријатеља, ни против ђавола и антихриста и његових слугу, ни против содомљана и јеретика, и ни против ког непријатеља Срби се данас не боре. Управо данас је "Српство угашено", јер не гори пламеном борбе, јер се не бори ни против ког непријатеља. Јер борба против непријатеља указује да је човек жив и бори се, а кад престане да се бори – он је духовно мртав. То је предвидео и прорекао владика Његош у Горском Вијенцу, а посебно је јасно предвидео данашње стање у свету и Његош говори: „У ад ми се свијет претворио, а сви људи – паклени духови“.

Супротно Његошу данашњи српски епископ има екуменску љубав са целим светом и са ђаволом и антихристом и са њиховим слугама и са јеретицима и содомитима. И зато можемо тачно закључити, да су највећи издајници у Цркви и највеће издајство је у Цркви. То потврђује и Свети Стефан Апостол и Првомученик на синедриону, он је на црквеном суду рекао ондашњим архијерејима и свештеницима и фарисејима и садујекејима: "Тврдоврати и необрезани срцем и ушима, ви се увек противите Духу Светоме, како оци ваши, тако и ви" (Дап.7:51). Управо то исто може се рећи и данашњим епископима и свештеницима и мирјанима: "Ви се увек противите Духу Светоме, како оци ваши, тако и ви". Јер ако се ви не противите непријатељима Божијим, ви се очигледно противите Духу Светоме, како оци ваши, тако и ви. Није отац вама Владика Николај или Авва Јустин, јер они су се противили и заповедали су да се противимо непријатељима Божијим, а ви се не противите њима, него ви се противите Духу Светоме као што је рекао Свети Стефан.

Види шта нам открива Свети Стефан. Дух Свети је водио старозаветну Цркву иако су се многи Јевреји противили, Дух Свети води и новозаветну Цркву и без Духа Светога не може да постоји Црква и зато је Господ рекао да је хула на Духа Светога неопростив грех. Дух Свети је говорио кроз Пророке, па тако Дух Свети говори и кроз свете Оце и Матере, и тако се Дух Свети предаје светоотачким Предањем. Због тога Апостол Павле заповеда хришћанима: "Зато, браћо, стојте и држите предања, којима се научисте, било речју, било посланицом нашом" (2.Сол.2:15), јер та предања су од Духа Светога, Који говори кроз свете Оце и Матере као што је говорио кроз Пророке. И та предања обавезно прати и сила Духа Светога, "јер Царство Божије није у речи, него у сили" (1Кор.4:20). Па ако предање не прати сила Духа Светога, онда то није светоотачко Предање, него то је човечије предање. И ми видимо, да тачно говори Свети Стефан како ондашњим Јеврејима у синедриону, тако и данашњим лажним хришћанима: "Ви се увек противите Духу Светоме, како оци ваши, тако и ви".

Исти они, који су убили Светог Цара Николаја Романова и његову породицу, исти они владају и данас у свету и ми морамо да се противимо њима, иначе ако се не противимо њима, ми се противимо Духу Светоме као што је рекао Свети Стефан. А како данас да се противимо непријатељима Божијим? Ваља да држимо богомољачко предање и кроз то предање да примамо силу Духа Светога и силом Духа Светога да се противимо непријатељима Божијим. Јер без силе Духа Светога није могуће ни исповедати веру ни живети ни страдати за Христа. И ту се открива, због чега данашњи епископи и свештеници и мирјани немају силе да се боре против непријатеља Божијих: зато што не држе богомољачко предање, којим се предаје сила Духа Светога.

Види шта нам још открива Свети Стефан: у оно време, кад су фарисеји тражили знак са неба од Христа, Господ им није дао знак са неба, јер они су се противили Духу Светоме и ту нема ни знамења ни спасења. А како ми да знамо: да ли се противимо или се не противимо Духу Светоме, Који води Цркву? Бог је рекао апостолу Павлу: "Сила Моја у немоћи се показује сасвим" (2Кор.12:8), и Бог је увек помагао Србима у немоћи и зато је остао поздрав: помаже Бог и Бог ти помого. А данашњим лажним Србима Бог не помаже у немоћи, јер они и не траже помоћ од Бога, него они у немоћи траже помоћ од антихриста и антихрист им даје малу помоћ, али им зато узима много више – узима им земљу и душу. Јер сада у Цркви, уместо да се противе антихристу, они траже помоћ од антихриста, и самим тим они се противе Духу Светоме, и самим тим они издају Христа као Јуда издајник.

Погледајмо на крају шта пророчки говори владика Његош: "Племе моје (српско) сном мртвијем спава", тј. данашњи Срби мисле да су живи, а Његош говори да су они мртви, јер они се не противе непријатељима Божијим и самим тим они се противе Духу Светоме, а ко се год противи Духу Светоме, тај је мртав за Бога. Само то, што се они не противе непријатељима Божијим, само то доказује да они немају Божије силе да се противе и зато се не противе. А немају Божије силе зато што су одступили од наших светих Отаца и богомољачког Предања и зато њима говори свети Стефан: "Ви се увек противите Духу Светоме, како оци ваши, тако и ви".

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.