header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Вигано позвао римокатолике - конзервативце да пређу у катакомбе Штампај Е-пошта
среда, 24 јул 2024

 Римокатолички надбискуп Карло Марија Вигано, екскомунициран почетком јула 2024. иступио је са јавном изјавом у којој се одлука Ватикана да га екскомуницира назива „ауторитарном“, што је „још једном показало отуђеност бероголијанске цркве од аутентичне Христове Цркве, чију је власт (Берголијанска црква) узурпирала да би је (аутентичну цркву) намерно уништила“.

Вигано је познати критичар папе Фрање због његових либералних реформи, а донекле и симпатизер Русије. Од свих оптужби које су раније изнете на рачун понтифекса, Вигано се фокусирао на једну – папину борбу против тридентске мисе. Тактички, ово је вероватно исправан потез, пошто је ово тема која заиста брине конзервативне католике.

Подсетимо, 2021. године папа Фрања је у свом апостолском писму Traditionis Custodes („Чувари традиције“) ограничио употребу латинског обреда мисе. Фрањо је своју одлуку мотивисао чињеницом да је Тридентски мисал постао, по његовом мишљењу, мото расколника који не прихватају и не критикују не само литургијску реформу, већ и цео Други ватикански концил (постоји добар чланак на ову тему.

Недавно су се појачале гласине да папа жели да у потпуности забрани латинску мису. У том контексту, конзервативци су постали приметно активнији – одржавају молитвене процесије у одбрану латинске мисе, организују јавне петиције упућене папи, а поједини бискупи настављају да служе према латинском чину.

И тако, Вигано, обучен у пуне литургијске одежде, изјављује:

Миса, верно установљена у вечности булом Quo Primum Tempore од светог папе Пија V, је право које вам нико на земљи не може законито одузети, посебно када је једина алтернатива протестантизовани и тешко фалсификовани обред који ставља вашу веру под ризик и такође вас приморава да сведочите или чак учествујете у десакрализацији свете тајне. Вигано заправо позива вернике да оду у катакомбе и формирају структуре паралелне са РКЦ:

Ако епископи затварају цркве, саградите олтаре у својим домовима, трговима и шумама. Пронађите верујуће свештенике и створите заједнице које ће се борити против садашњег отпадништва, као у данима Кромвела. Ви, децо цркве и патриоте Америке, морате да наставите своју праведну борбу чак и када су цивилне и верске власти саучесници у општој пропасти.

Занимљиво је да Вигано цитира речи које му је раније изговорио у подршку Мел Гибсон, али не помиње ниједног од бискупа. Чини се да је остао сам и, по свему судећи, не намерава да настави активну борбу са папом (рашчињени надбискуп не каже „ми ћемо се борити“, већ „ви наставите да се борите“).

Као резултат тога, Виганова изјава више личи на тестамент. Да ли ће га конзервативци узети у обзир видеће се касније. Ипак, борба конзервативних католика за латинску мису ће се наставити.

Превод: "Борба за веру"

Извор: "Телеграм" канал "Хризма"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.