header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Шта ће бити са Есфигменом и Светом Гором - наша аналитика Штампај Е-пошта
четвртак, 25 јул 2024

 Што се тиче прогона Есфигмена, наша је процена да је ствар, за сада, заустављена. Игуман Методије је на време реаговао. Известио је независне медије, и Вартоломеј и његови сатанисти су се нашли под светлом десетина медијских лефлектора. Остали су на чистини под јаком светлошћу и громогласним питањем: „А где сте ви то пошли?!“ И зло је стало.

Видимо да је и Кинот, који садејствује Вартоломејевој кабали у прогону Есфигмена, морао да искаже своју узнемиреност медијском буком. Кажу, отприлике, да њиховом угледу сметају слике сукоба на Светој Гори које су се појавиле у медијима. Слике су – додуше – старе, али су послужиле сврси.

Пар грчких сајтова је одиграо кључну улогу. Они су пренели изјаву игумана Методија, то је преузето од – првенствено – руских и српских медија, и информација се пренела довољно брзо, довољно широко и далеко.

Главни стуб васељенског Православља - игуман Есфигмена Методије са братијом

Руси су – додуше – мало претерали. Али је и то испало добро. У причу о намераваном упаду грчке полиције у Есфигмен, они су уденули и свој манастир Пантелејмон, наш Хиландар и бугарски Зограф. Чак и румунски скит Продром. Причу су „осолили“ изанђалом грчком клеветом да се у Пантелејмону налазе руски специјалци... Наравно, Пантелејмону, самим тим што је руски, заиста прети опасност. Хиландар, Зограф и Продром, међутим, могу бити апсолутно спокојни. Они опште са Фанаром и помињу архијеретика и расколника Вартоломеја на Литургији.

Наравно, зло неће мировати. О томе говори и чињеница да је у марту ове године постављен нови цивилни администратор Свете Горе - Анастасиос Мацијалис. Он је, пре него што је постао гувернер Свете Горе, био заменик команданта Грчке националне обавештајне службе. Мацијалис је, као обавештајац, радио и у Израелу, САД и Ватикану.

Прво што је урадио – дао је обећање својим претпостављенима, да ће се борити против „зилота“ који су, по његовим речима, „заузели“ манастир Есфигмен. А онда је посетио сабор нечастивих у манастиру Нови Есфигмен у административној престоници Атоса Кареји. Саслушавши обраћање првовакцинисаног игумана Новог Есфигмена, архимандрита Вартоломеја, изјавио је да подржава „праведну борбу Есфигменског манастира за ослобођење његових објеката од разних освајача и враћање ових објеката под контролу манастира“.

Зашто им Есфигмен толико смета? Свакако, у позадини нису „зидине“ манастира, односно материјална страна, као што то јавности сервира Мацијалис. Сатани и његовим земаљским слугама смета правоверност Есфигмена, њихове држање слова Православља до у јоту. Свету Гору треба профанисати. Учинити је туристичком атракцијом. Заправо, обесветити је. И зато, нема сумње, кад  - не дао Бог – падне Есфигмен, тада ће се испунити и пророчанство Светог Григорија Паламе о потонућу Атоса у море. Са Атоса ће отићи, најпре, Иверска икона Мајке Божије, биће јак земљотрес и Атос ће потонути под воду. Јер тада, јасно је, неће имати више ни разлога да постоји... И крај света ће тада бити на прагу...

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2024 )
 
Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.