header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Креће реконструкција виле за Порфирија на Дедињу, радови коштају 650.000 евра Штампај Е-пошта
петак, 02 август 2024

 Након 12 година од последњих великих радова, креће се у реконструкцију виле на Дедињу у којој живи патријарх Српске православне цркве. Реч је заправо о обнови и доградњи луксузног објекта, који служи као резиденција челног човека СПЦ. Грађевинска дозвола је већ издата, а вредност радова процењује се на 75,4 милиона динара или око 650.000 евра.


Реч је о вили у Ужичкој улици, која је деценијама била оронула и напуштена, све до 2012. када се кренуло у њену реконструцију.

Дванаест година касније поново се креће у обнову, а судећи према грађевинској дозволи, објекат ће бити проширен.

Како се наводи у документацији у коју смо имали увид, СПЦ-у је одобрено извођење радова на доградњи и реконструкцији постојећег објекта. Радовима се, како пише, формира “слободностојећи стамбени објекат укупне површине од 874 квадрата, од чега надземна површина износи 716 квадратни метар”. У грађевинској дозволи даље пише да ће бити изграђен помоћни објекат у сутерену, односно гаража од 188 м2, те да ће бити укупно осам паркинг места.

Судећи по званичним подацима из Катастра непокретности, постојећа вила има 676 квадрата корисне површине, а земљиште на ком се налази 2.940 квадратних метара.

Резиденција српског патријарха налази се у непосредној близини америчке амбасаде, у елитном делу Београда.

Како су медији писали, изграђена је тридесетих година прошлог века,а после Другог светског рата то здање одузеле су власти. Неко време ту је становао хрватски и југословенски политичар Андрија Хебранг, а од поглавара СПЦ ту су живели патријарси Гаврило (Дожић), Викентије (Проданов) и Герман (Ђорић).

Извор: "Нова"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.