header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патос лицемерја: Највећи етнофилетиста осудио Русе за етнофилетизам Штампај Е-пошта
субота, 03 август 2024

 Вартоломеј инстанбулски је у писму патријарху Александријском Теодору осудио понашање Руске православне цркве у Африци као небратско и антихришћанско.

Вартоломеј је у писму прогласио озбиљну опасност – етнофилетизам, због којег је Црква „изнутра болесна и исцрпљена у катастрофалној изолацији, суочена са све смртоноснијим раком националиста идеологија“.

Он је осудио Руску православну цркву за упад на територију Александријске патријаршије и навео да ће архијереји Руске православне цркве одговарати пред Богом за своје тешке црквене преступе и губитке који су нанели Александријској Цркви, а посебно душама хиљада новообраћених који спас траже у Православној Цркви.

Вартоломеј је оптужио јерархе Руске православне цркве за бандитско понашање и преферирање расне превласти над црквеним јединством. „Они се не покоравају смиреном Христу, него силном злату“, рекао је Вартоломеј, „они бесрамно изјављују да су прво Руси, а потом православни. Од давнина су променили црквени систем који им је заправо био пренет, одећу, чак и црквене чинове и традиције, да би сви схватили да су другачији и супериорнији.

Он је такође напоменуо да руководство Руске православне цркве освештава оружје којим се убијају православни Украјинци.

Поглавар Фанара је уверио патријарха Теодора да се Александријска црква не суочава сама са овим изазовима.

И све је то рекао он, који је не тако давно изјавио да је своја „пуномоћја“ „добио од Бога“, и да Грци треба да буду поносни, јер их краси „благословена посебност“ (овде:).

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 03 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.