header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Правблог": Чудна пракса Инфо-службе СПЦ Штампај Е-пошта
уторак, 06 август 2024

 27.04.2024. Руски патријарх Курил упућује апел у вези са еклатантним примерима притиска на УПЦ. Апел је, како се наводи, "посебно упућен предстојатељима Помесних Православних Цркава" (њих 10+1 на броју), инославним (10 адреса), лидерима и представницима међународних организација (8 адреса).

20.07.2024. Српски патријарх Порфирије одговара на упућени апел. Вест о његовом писму своме сабрату обзнањује ОСЦП РПЦ.

Информативна служба СПЦ не даје гласа о патријарховом писму. Колико видимо о њему не извештавају ни други службени информативни ресурси СПЦ. Занимљиво. Чудна пракса.

Истима се то није десило равно пре годину дана:

22.07.2023. Молба (https://spc.rs/molba-patrijarha-) Патријарха српског Порфирија светским лидерима: Заузмите се за ослобађање митрополита Павла, и раније 

28.03.2023. Саопштење (https://spc.rs/saopstenje-za-javnost-) за јавност СПЦ поводом државног терора над УПЦ

Пошто за инфо-службу СПЦ није вест када нека помесна Црква изврши пријем српског томоса МПЦ ОА и уђе са њом у општење (у своје време су стали после руске и бугарске рецепције Томоса), онда није чудно да јој није вест ни када се њен патријарх заузме за прогоњеног и стадајућег Господа нашег Исуса Христа по украјинским странама. И једно и друго, и даље по реду слично понашање је - чудна пракса.

Спутњик, Правда, Восток, НСПМ су удостојили српску јавност вести о патријарховом писму...

За разлику од гласа српског патријарха дигнутог у заштиту Господа нашег Исуса Христа по украјинским странама, молба руског патријарха за Његову заштиту је нашла своје место у великим српским медијима. Али не и код инфо-службе СПЦ (овде (https://spc.rs/?s= ) и овде (https://spc.rs/vesti-iz-)).

За утеху, путем патријарашког сајта смо сазнали да је издавачка кућа Московске патријаршије објавила православни школски календар за 2025. под називом "Патријарх деци: Волети значи чинити добро другима (https://spc.rs/pravoslavni-kal)".

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 06 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.