header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Думенков ванбрачни отац је био пријатељ Вартоломеја Штампај Е-пошта
среда, 07 август 2024

 Михаил Денисенко је рекао да је поглавар "ПЦУ" "Епифаније" ванбрачни син (https://varjag2007su.livejournal.com/) покојног "митрополита" "Данила" Чокаљука, и да је "Епифаније" васпитаван у породици Чокаљук.

Покојни Чокаљук је био дугогодишњи Денисенков савезник – чак и када је напустио "УПЦ (МП)" 1992. године.

Чокаљук је 1979. године завршио Одеску богословију. Исте године у Одеској области је рођен будући шеф "ПЦУ" Сергеј Думенко. Међутим, његово детињство и младост су протекли у Чокаљуковој домовини - Буковини.

Према званичној биографији, "Епифаније" је рођен 1979. године у селу Волково, Ивановски округ, Одеске области.

Новинари Стране су отишли ​​да траже ову породицу, раднике, рођаке у Волкову. Нико није пронађен. Дечак је провео детињство и школске године у селу Стараја Жадова, у Черновској области, где је живео и студирао "Данил" Чокаљук, кога Думенко поштује као свог „духовног оца“.

Напоменимо да је "Епифаније" почео да служи у "Кијевској патријаршији" 2003. године као лични секретар Чокаљука, тада „митрополита ровенског“. Последњих година Чокаљуковог живота, он је био на разним утицајним функцијама у ровенској "епархији" "Кијевске патријаршије". Након смрти овог другог, "Филарет" је свог љубимца одвео у Кијев.

 

Према изворима Стране, Чокаљук је био близак и са истамбулским патријархом Вартоломејем. Крајем 80-их година, студирао је као постдипломац на Богословском факултету Универзитета у Солуну. Тамо је привукао пажњу Вартоломеја (тада митрополита филаделфијског) – не као способан студент, већ као представник Украјине, која је уочи распада СССР-а доживљавала „препород националне свести“.

У грчком манастиру Панагија Сумела, непосредно потчињеном Фанару, где је боравио Вартоломеј, његова келија се налазила поред Чокаљукове келије. Када је Вартоломеј постао истамбулски патријарх, Чокаљук је играо улогу тајне склопке између њега и "Филарета", који је већ био анатемисан.

Такође је вредно напоменути да је "Епифаније", двадесет година после Чокаљука, такође студирао у Грчкој (на Атинском универзитету), где је можда имао тајне контакте са Вартоломејем или његовим људима.

Сада "Филарет", откривајући „Епифанијеву тајну“, очигледно жели да потврди да овај последњи „не ради за Украјинску, већ за Истанбулску цркву“.

Напоменимо да је „епископ“ "Кијевске патријаршије", „митрополит“ ровенски и острошки "Даниил" (Чокалук) преминуо 2005. године у 47. години.

 

P.S.

Данил (Чокаљук) је најавио  подршку митрополиту Владимиру (Сабодану), само да би слободно преузео богословску архиву, коју је Данил тајно пренео у резиденција Филарета.

Према Василију Анисимову [Украјинцу], Чокаљук је „ушао у раскол из породичних разлога: пошто је био монах, имао је жену и децу, као Филарет“.

Заједно са архимандритом Данилом, 2 богословска учитеља у свештеном чину и око 10 богослова су прешли у "УПЦ КП". Од њих је настала "Кијевска Богословија УПЦ КП" која се спојила са "Кијевском Богословијом УАПЦ".

Био је један од главних учесника у преговарачком процесу за признавање "Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије" од стране светске православне заједнице, а више пута се састајао са истамбулским патријархом Вартоломејем.

29. новембра 2004. године, са благословом "Филарета" (Денисенка) и на позив одељења за јавну дипломатију НАТО-а, представљао је "Кијевску Патријаршију" у Бриселу, Белгија, у седишту НАТО-а, одржавши састанак са руководством ове организације.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 07 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.