header image
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Црква је света заједница Штампај Е-пошта
среда, 14 август 2024
          Данас новотарци, екуменисти и јеретици владају Црквом. Мада се сви они представљају као „свети“, али они су „свети“ као папа римски и као сви чланови екуменских цркава. А заправо сви они болују од исте болести као Јуда издајник, и као што је Јуда био поред Христа и ништа није видео осим новца, тако и они болују од исте болести

У посланицама апостола Павла имамо највише откривено о Цркви, више него у јеванђељу, и по Апостолу речено: Црква је Тело Христово, а Христос је Глава Цркве. Као што су у телу човечијем делови најбоље и најчвршће сједињени, тако су у Телу Христовом хришћани најбоље и најчвршће сједињени. Осим што Апостол много пута говори, да Црква јесте Тело Христово, он много пута напомиње о Цркви као светој заједници и довољно је да наведемо само посланицу Римљанима: „Препоручујем вам Фиву, сестру нашу, (сушту) праву служитељку Цркве у Кенхреји“ (Рим.16:1). „Поздравите Прискилу и Акилу, сараднике моје у Христу Исусу, који за душу моју своје вратове положише, којима не само ја благодарим, него и све Цркве незнабожачке (језическе): поздравите и домашњу Цркву њихову“ (Рим.16:3-4). „Поздрављају вас све Цркве Христове. Молим вас пак, браћо, чувајте се од оних, који творе раздоре и саблазни мимо учења, коме се ви научисте, и клоните се од њих; јер такви не служе Господу нашем Исусу Христу, него своме трбуху, и благоречијем и красноречијем прелашћују срца незлобивих“ (Рим.16:16-18). „Поздравља вас Гај, домаћин мој и целе Цркве“ (Рим.16:23). Апостол упозорава хришћане да се чувају од расколника и саблазнитеља, који уче „мимо учења, коме се ви научисте“, тј. који уче мимо благодатног Предања, а то су новотарци и екуменисти и јеретици. И Апостол јасно објашњава да је Црква света: „Христос возљуби Цркву, и Себе предаде за Њу, да би освештао Њу, очистивши Је бањом воденом у глаголу (у речи), да би представио Њу Себи – славну Цркву, Која нема скверни (прљавштине), или порока, или нешто од таквога, него да буде света и непорочна“ (Еф.5:25-27).

Ако кажемо да је Црква заједница хришћана, одмах сви новотарци и екуменисти и јеретици одговарају: „Сви знамо то, не треба то да говориш.“ Али Црква није обична заједница или организација или удружење, него Црква је заједница светих хришћана, Којој је Глава – Христос, и Коју утврђује Дух Свети Својом силом. Јер Христос није Глава било какве заједнице, него је Глава свете заједнице, и Дух Свети не утврђује Својом силом било какву заједницу, него утврђује свету заједницу. Исти Апостол говори о Цркви као заједници Светих хришћана и довољно је да наведемо цитате само на реч светих: „У потребама светих примајте учешћа“ (Рим.12:13). „Сме ли неко од вас, кад има тужбу на другога, да се суди од неправедних, а не од светих? Не знате ли, да ће свети (хришћани) судити свету? Па ако ће се кроз вас судити свет, зар сте недостојни малих судишта? Не знате ли, да ћемо анђелима судити, а камоли житејска (дела)? А ви, кад имате житејска судишта, ништавне у Цркви, такве посађујете. На срамоту вама говорим: зар нема међу вама ниједан мудар, који може расудити међу браћом својом? Него брат са братом суди се, и то пред невернима. И то је већ свакако поразно за вас, да имате тужбе међу собом. Зашто радије не претрпите неправду? Зашто радије не поднесете лишавање? Него ви сами вређате и лишавате, и то браћу“ (1Кор.6:1-8). „Јер Бог није Бог немира (буне), него мира, као што је у свима Црквама светих“ (1Кор.14:33). „Јер служење те службе не само да испуњава лишења светих, него и изобилује многим благодарењима Богу“ (2Кор.9:12). „Мени најмањем од свих светих дана је ова благодат, да благовестим у незнабошцима (у језичницима) неиследиво богатство Христово“ (Еф.3:8). И Тај (Христос) је дао, једне апостоле, а друге пророке, и једне благовеснике, а друге пастире и учитеље, према савршењу светих на дело служења, на изградњу Тела Христовог“ (Еф.4:11-12). „Јер имам велику радост и утеху у љубави твојој, јер починуше нутрине светих тобом, брате“ (Филим.1:7).

И ово мало, што смо навели, довољно потврђује да Црква јесте Заједница Светих хришћана, а не заједница било каквих хришћана и новотараца и екумениста и јеретика. А како треба улазити у Цркву светих? Раније су хришћани улазили у Цркву светих са страхом Божијим, и стидом и смирењем покривали су своје страсти и временом се лечили, и као недостојни нису толико често приступали причешћу. А данашњи лажни хришћани не крију своје страсти и улазе у Цркву без страха Божијег и често приступају причешћу без стида и смирења – толико су безобразни данас хришћани. А то су они видели и научили од безобразних епископа и свештеника и многих монаха, који не крију своје страсти, јер за њих Црква није Црква светих хришћана, него једна од екуменских заједница.

Осим тога, Апостол тврди да ће свети хришћани судити и свету и анђелима, и Апостол се чуди и пита хришћане: „Сме ли неко од вас, кад има тужбу на другога, да се суди од неправедних, а не од светих? Не знате ли, да ће свети (хришћани) судити свету? Па ако ће се кроз вас судити свет, зар сте недостојни малих судишта? Не знате ли, да ћемо анђелима судити, а камоли житејска (дела)“? А данас би било смешно кад би Апостол питао: „Сме ли неко од вас да се суди код неправедних а не код светих, кад нема ни црквеног суда ни светих у Цркви, него све помрачени епископи и свештеници и њихово стадо помрачено страстима“? И како би се данас Апостол чудио, кад нема ко да суди у Цркви, јер помрачени страстима не могу да суде, него само свети хришћани. Па ако нема светих хришћана, ту нема ни Цркве, јер Црква је заједница светих хришћана, а не било каква заједница.

Осим тога, Апостол заповеда: „Чувајте се од оних, који творе раздоре и саблазни мимо учења, коме се ви научисте (тј. мимо благодатног Предања), и клоните се од њих“. А данас је тешко да се сачуваш и уклониш од новотараца и екумениста и јеретика, јер они сада владају Црквом. Мада се сви они представљају као „свети“, али они су свети као папа римски и као сви чланови екуменских цркава. А заправо сви они болују од исте болести као Јуда издајник и као што је Јуда био поред Христа и ништа није видео осим новца, тако и они болују од исте болести. И ми видимо да у Цркви сада нема никакве заједнице, него се Црква претвара у организацију за подршку политичарима.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.