header image
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Држи ум свој у аду и не очајавај Штампај Е-пошта
четвртак, 22 август 2024
            Духовна битка се одвија непрестано, нечастиви је веома лукав и може неискусне у борби са њим олако да их узме у своје канџе. Старац Силуан Атонски је описао његову борбу са ђаволом: „Од дана кад ми се Господ јавио протекло је било 15 година. Водећи једне ноћи борбу са демонима и неуспевајући да се чисто молим, иако сам се трудио, имао сам намеру да вршим поклоне. Међутим, пред собом сам угледао огромну фигуру демона како стоји пред иконом и чека да му се поклоним.

Келија је била пуна злих духова. Сео сам на столичицу, и сагнувши главу, са болом у срцу почео да се молим: Господе, Ти видиш, да желим да Ти се молим чистим умом, али ми демони не дају. Научи ме шта да радим да ми не би сметали. У души сам чуо одговор: Горди увек тако страдају од демона.

Господе, рекох, научи ме шта да радим да би се моја душа смирила. И поново је у срцу чуо одговор од Бога: Држи ум свој у аду, и не очајавај!“

 

Доживи, да би сазнао

Авва Јустин пише у својој Догматици о Цркви: „Категорички је императив богочовечанске гносеологије (науке о сазнању): доживи, да би познао“. Тако ово речено држи ум свој у аду, и не очајавај може да разуме само човек, који је то доживео, слично старцу Силуану. Данашњи лажни теолози то не разумеју, зато што они нису у рату против демона и против света и зато њих свет не мрзи као што је мрзео апостоле, којима је Господ рекао: „Кад бисте били од света, свет би своје љубио: па како нисте од света, него вас Ја изабрах од света, зато вас мрзи свет“ (Јн.15:19). А лепо је објашњено у књизи, шта је то ад, али лажни теолози не разумеју, зато што они не ратују против демона и света.

 Доживљај старца Силуана можемо протумачити на следећи начин. Ад су зли духови (демони), и речено „држи ум свој у аду, и не очајавај“, значи: држи ум своју међу демонима и бори се против њих уз Божију помоћ. То може да разуме свако на свом искуству. Ево, прати своје мисли и жеље и осећања, и види: кад год твоје мисли почну да лутају, тада је твој ум у аду међу демонима и ти мораш да се бориш против њих или падаш у њихово ропство и после падаш у очајање.

 Иако се молиш Богу – твој ум је у аду и ти се заправо молиш против демона, иако говориш у славу Божију – твој ум је у аду и ти заправо говориш против демона, иако радиш у славу Божију – твој ум је у аду и ти заправо радиш против демона. И речено „не очајавај“ значи: бори се против ада, тј. бори се против демона, јер ако се не бориш, ти ћеш пасти у очајање. Владика Његош није имао такво искуство и такву духовну величину као старац Силуан, али он је пророчким духом прорекао данашње време и рекао је у Горском Вијенцу: „У ад ми се свијет претворио, а сви људи – паклени духови“. У данашње време хришћанин мора да се бори не само унутра против невидљивих демона, него и споља против видљивих демона. Један грчки старац је рекао за данашње епископе и свештенике, да су они демони у мантијама. „Сатана ће обући у свештеничке и архијерејске одежде људе, који су у његовој власти, ставиће на њих панагије (иконице Пресв. Богородице), и уручиће им архијерејске жезле“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 22 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.