header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хапшење Дурова као ударац руској војсци и антиглобалистичкој агенди на интернету Штампај Е-пошта
среда, 28 август 2024

 Пре него што је Павел Дуров, творац и власник популарног месинџера Телеграма, стигао да напусти свој авион на париском тлу, притвориле су га француске снаге безбедности. Оптужбе против њега (иначе, француског држављанина) су веома озбиљне - организовање продаје дроге, педофилија, промоција тероризма, па чак и... канибализам.

Односно, желе да натерају Дурова да одговара за последице слободе говора и размене информација које је створио у ТГ. Јасно је да он лично нема никакве везе са наведеним. Поента је у његовом одлучном одбијању да од гласника направи излог за западне власти и обавештајне службе, одбијање приступа приватној преписци итд. А Французи, наравно, овде нису независни - санкције за хапшење Дурова издате су, верујемо, на нивоу ЦИА. Поред општег удара глобалиста на слободу говора на Интернету, ово је удар посебно на рускојезички сегмент интернета, где је Телеграм постао прави спас у поређењу са другим независним алатима за слободну размену мишљења. И што је најважније, ово је удар на руске оружане снаге које ратују против колективног Запада. Јер данас Министарство одбране није успело да направи затворену дигиталну комуникацију, а Телеграм је био главни извор комуникације између волонтера и добровољаца Специјалне војне операције, а активно се користио и у борбеним јединицама. Али све се ово могло и требало предвидети...

Занимљиво је да је Дуров раније био проглашен „непожељном персоном“ у Француској и другим западним земљама јер је одбио да преда кључеве за шифровање за преписку локалним безбедносним снагама и обавештајним службама. Човек се може дуго питати шта га је навело да дође у Париз, али то нема много смисла. Главно је да су те исте обавештајне службе на глобалном нивоу поставиле задатак да заузму Телеграм, ставе га под своју контролу и елиминишу као зону слободе говора. У дигиталном свету скоро да их нема. А овде трљају руке власник екстремистичке и забрањене у Руској Федерацији друштвене мреже Мете Цукерберг, власници Гугла, Мајкрософта и осталих, који су се одавно продали ЦИА и ФБИ.

И наравно, ово хапшење има искључиво војне циљеве, и они се директно односе на конфронтацију између Русије и колективног Запада у зони СВО. Оружане снаге РФ, волонтери и добровољци наше земље имали су и имају много тајних комуникација у Телеграму. Ако кодови за шифровање заврше у рукама непријатеља, онда ће сви подаци, укључујући поверљиве податке, завршити у рукама америчких и европских безбедносних снага. После чега се ситуација на ратишту вероватно неће променити у нашу корист.

За руски патриотски (укључујући војни) сегмент Телеграм мреже, може се назвати безалтернативним ресурсом за размену и ширење информација, приватних мишљења итд. Стога ће проблеми, ако Дуров пристане да сарађује са западним обавештајним службама, утицати на све нас.

О изручењу Дурова нема потребе да се говори - 2021. је добио француско држављанство, и судиће му се по локалном законодавству. Односно, сва прљавштина која је присутна у сегменту „сенке“ Телеграма, што је неизбежна нуспојава слободе информисања, сада се сваљује директно на Дурова. Истовремено, руководство гласника је обезбедило акциони план за такву ванредну ситуацију, који су договорили сам Дуров и његов заменик Дмитриј Буткин. Укључиће неопходне одлуке одбора програмера месенџера, што ће обезбедити даљи рад компаније и испуњавање њених задатака.

Корифеји западне конзервативне мисли, познати и као Трамписти, попут бизнисмена Илона Маска или новинара Такера Карлсона, осудили су хапшење Дурова као пад слободе говора у Европи.

„Упозорење сваком власнику платформе који одбија да цензурише истину по налогу влада и обавештајних агенција. Дуров је напустио Русију када су власти покушале да успоставе контролу над Телеграмом. Али, на крају, није Путин био тај који га је ухапсио због давања слободе говора јавности. Западна земља, савезник Бајденове администрације и активна чланица НАТО-а, га је затворила“, рекао је Карлсон.

И ово је врло тачна примедба. У том контексту, нису баш разумљиве крокодилске сузе једног броја представника патриотске мреже истих ТГ блогера који оптужују Дурова да је напрасно напустио Русију и већ расправљају о потреби његове размене за западне агенте затворене у нашој земљи. У ствари, у Русији ствари нису ишле баш најбоље за Дурова - прво су олигарси блиски председничкој администрацији преузели његово дете, ВКонтакте (сада је син заменика шефа Председничке администрације Сергеја Киријенка на челу тамо), онда су почели да дају ултиматуме за кључеве за шифровање Телеграма. Отприлике како су то сада урадили Французи. Након чега је Дуров одлучио да напусти нашу земљу и прогласио се „човеком мира“.

Што се тиче Телеграма као комуникационог средства за војску у СВО, руско Министарство одбране имало је довољно времена и новца да створи модеран, поуздан затворен дигитални комуникациони систем. Али авај, на позадини информација о крађама у ресору при претходном министру у скали од 11 трилиона рубаља – можемо извући закључке зашто он никада није створен. Дакле, овде не треба кривити Дурова, већ своју кућу довести у ред.

Мало је вероватно да ће неко полемисати са чињеницом да у дигиталном информационом простору, по замисли глобалиста, не би требало да постоји слобода говора у принципу. Хапшење Дурова је јасна потврда овога. И овде не смемо да лијемо сузе и псујемо подмуклог непријатеља (иако је у ствари веома подмукао), већ да промовишемо нашу информатичку агенду, стварамо сопствене независне ресурсе за размену информација. Па, мало је вероватно да ће слободарски Дуров икада Европу назвати упориштем слободе. Видео је право лице либералног фашизма, ако га то (и било кога другог) смирује.

Превод: „Борба за веру“

Извор: РИА Катюша

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 28 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.