header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Етнофилетисти фанариоти деле светско православље на грчки и негрчки део Штампај Е-пошта
четвртак, 29 август 2024

 Синаксис грчких епископа

Од 1. до 3. септембра у Истанбулу, под председавањем Вартоломеј биће сабрање свих архијереја Васељенске патријаршије. „Очекује се да ће учествовати између 130 и 150 архиепископа, митрополита и епископа из целог света, укључујући и митрополите такозваних нових земаља Грчке“, односно Грчке православне цркве.

Таква сабрања (Синаксиси) ће се од сада одржавати једном у три године, а њихова сврха је „да информишу и саслушају предлоге о разним црквеним питањима“.

Занимљиви су извештаји који ће бити представљени на првом састанку. На пример, први извештај ће се чути од митрополита Емануила Адамакиса „Украјинско питање и православље у балтичким земљама“. После њега, митрополит аустријски Арсеније Кардамакис прочитаће извештај „Међуправославни односи у такозваној „дијаспори“ од почетка *Специјалне војне операције* у Украјини“ (обратати пажњу да фанариота Кардамакис реч дијаспора ставља под наводнике, што значи да дијаспора за Фанар и не постоји, већ да је то канонска територа Истанбулске патријаршије. Са становишта Фанара то и јесте чињенички тако, јер су Иринеј Буловић и Игњатије Мидић још 1992. године у Шамбезију српску дијаспору предали Фанару – нап. „Борба за веру“). Професор Георгиос Стилијанос Превелакис ће одржати презентацију на тему: „Руски свет је епицентар и инструмент руске геополитичке стратегије.

+ + +

Коментар Александра Вознесењског:

Чини се да етничка подела у светском православљу добија коначан облик, а ови сабори грчких јерараха постаће кључно оруђе у обликовању агенде читавог „хеленског“ дела православног света.

Питам се да ли ће се неко од грчких епископа усудити да јавно покрене питање репресивног закона број 8371 усвојеног у Украјини, против којег су се већ изјаснили многи поглавари и синоди негрчких цркава.

Превод: „Борба за веру“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 29 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 82 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.