header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грузијска Црква скептична према предлогу власти да се православље призна као државна религија Штампај Е-пошта
недеља, 01 септембар 2024

 Грузијска православна црква већ ужива посебан статус у земљи и није заинтересована да постане званична државна религија, кажу представници Цркве.

Владајућа странка  Грузије, Грузијски сан, предложила је да се православље прогласи за државну религију, а највиши свештенство, међу којима и местобљуститељ Грузијске цркве, Његово Високопреосвештенство митрополит Сенаки Сионије, већ су разговарали о предлогу.

Међутим, Црква је скептична према таквом предлогу, јер би је довео у опасност да буде под контролом државе, рекао је портпарол Цркве протојереј Андрија Јагмаидзе.

Спекулације у вези са овом могућношћу произашле су из обећања кампање Грузијског сна да ће забранити ЛГБТ пропаганду и заштитити грузијске „националне вредности“.

Члан Синода, митрополит Ахалкалаки и Кумурдо Николај и други представник Цркве, протојереј Георгије Звиададзе, такође су изјавили да Црква не подржава предлог да постане државна вера.

„Још нема основа да се мења правни модел који данас постоји између државе и Цркве“, рекао је о. рекао је о. Георгије.

„Апостолска црква Грузије, Католикос-патријарх Грузије, Његова Светост и Блаженство Илија II, који има немерљиве заслуге пред овом земљом и нашом Црквом, недвосмислено верује да у случају проглашења државне Цркве постоје, наравно, много ризика. Можда није тако са садашњом влашћу, али генерално, то подразумева извесну подређеност држави“, рекао је о. Георгије..

https://orthochristian.com/163172.html

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 01 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.