header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Василијана Мерхеб: Вартоломеј је створио "НАТО цркву" чији је он поглавар Штампај Е-пошта
уторак, 03 септембар 2024

 Увод „Борбе за веру“:

Наша бугарска браћа и сестре обратили су нам се писмом и текстом - прилогом, на руском језику, који смо превели као изузетан допринос конференцији која је недавно одржана у Бугарској:

Здраво,

Обраћамо Вам се поводом Ваших публикација о Међународној конференцији у Бугарској: „Блокада агресије на Цркву: одбрана Православља“:

http://borbazaveru.info/con

 http://borbazaveru.info/content/

У прилогу овог писма налази се извештај Василијане Мерхеб „Украјинска православна црква је предстража Православља“ о бројним прогонима вишег клира, свештенства и православних хришћана УПЦ у Украјини. Ово су нагласци у реферату:

Василијана Мерхеб: Закон 8371 је матрица за духовну окупацију свих Помесних аутокефалних Цркава кроз политичку репресију.

Василијана Мерхеб, теолог, у свом извештају „Украјинска православна црква је предстража Православља“ изнела је податке о радикалним „чиновима кршења људских права репресијом и увредама које су починиле украјинске државне власти током периода специјалне војне операције (СВО) против православних архијереја и свештенства Украјинске православне цркве (УПЦ)“, као и у односу на јавне личности, новинаре Савеза православних новинара (СПЖ), публицисте попут Јан Таксјура, који је спашен захваљујући заступништву патријарха Кирила.

То није случај са писцем Дмитријем Скворцовим, који се налази у истражном затвору у веома тешком стању, додала је Мерхеб. „За мене, као човека који као хришћанин и теолог посматра шта се дешава, мислим да јасно говоримо о рату против Христа, Цркве Христове, вере Христове. Ово је гео-религијски рат у својој сржи. Видимо да сада покушавају да легално паралишу и окупирају УПЦ. Али то, као што знамо, не може бити, јер је Христос створио Цркву, и врата пакла је неће надвладати. Надам се да ће председник Зеленски бар то сазнати и разумети, јер нико од прогонитеља Цркве није успео и неће успети.

Она је додала: под овом ратном диктатуром, број ухапшених, несталих, убијених у СВО стално расте и још није утврђен, а многи, ако нису убијени током испитивања, труну од болова у ранама, неки касније умиру затворима СБУ, а ако успеју да изађу, онда уз велику новчану кауцију, а често и озбиљно осакаћени. Број мученика међу жртвама страдалника био би велики рој, а убијају их само зато што су православци и што их доживљавају као Русе.

Василијана Мерхеб је додала да су од почетка СВО цркве и манастири свакодневно изложени гранатирању украјинске војске. Живописни примери су Свето-Успенски Николајевски манастир старца Зосиме (Сокура) и Свјатогорска лавра у Донбасу са настојатељем митрополитом свјатогорским Арсенијем, где се на њиховом старању налази више од 500 избеглица – држављана Украјине. Она је напоменула да је више од 30 свештеника убијено или повређено у последицама гранатирања.

Власти прогоне више од 30 епископа, од којих су многи истовремено подложни више репресивним акцијама органа за спровођење закона. Међу прогањанима је и митрополит Арсеније, ректор Свјатогорске лавре, који је у затвору већ скоро четири месеца без казне, а из затвора до суда и назад око 16 сати се превози у нехуманим условима - без воде и хране у уском кавезу димензија 50 х 70 х 150 г. Ту су епископи осуђени на затворску казну, тројица су у кућном притвору, укључујући и електронску наруквицу, међу којима су и игуман Кијевопечерске лавре, митрополит Павле, који је пуштен из затвора уз јемство од 900 хиљада долара, и митрополит запорошки Лука, који је 2022. године са својим свештеницима жрвовао живот зарад спасавања хиљада грађана Украјине, међу којима је и више од 300 беспомоћних сирочади. 4 архијереја су оптужена без задржавања у овом тренутку, 17 је лишено држављанства, 14 је подвргнуто санкцијама, укључујући блокаду имовине.

Затим је Василијана Мерхеб указала на конкретне фундаменталне законе које украјинска влада крши.

Наша дужност је да не ћутимо, јер се каже да се „ћутањем издаје Бог“, поручила је Мерхеб, цитирајући Светог Григорија Богослова.

Она је била категорична да су се бугарски православни хришћани дуги низ година на све начине одупирали екуменистичком расколу који је предводио патријарх Вартоломеј, иако су непријатељи Цркве такве акције жигосали као заузимање политичке стране. Али то не одговара истини, будући да се Црква управља свештеним канонима Васељенских и Помесних Сабора, тим пре што се за раскол каже да се он не може опрати ни крвљу мучеништва (св. Кипријан од Картагински и Свети Јован Златоусти).

Она је такође навела доказе подршке УПЦ из Бугарске, укључујући „Отворено писмо-апел за подршку Украјинској православној цркви и за очување канонске саборности Цркве Христове“, достављено Светом синоду 9. 2023. године и прикупио око 2000 потписа бугарских монаха, монахиња и игумана 6 манастира, свештенства из 9 епархија БПЦ, лаика, представника јавности, научних и политичких кругова. На празник Крштења Русије - 28.07.2023. – Апел је објављен на првој и две унутрашње стране најпрестижнијег грчког црквеног листа „Ортходоксос Типос” под насловом „ХИТАН АПЕЛ БУГАРСКОМ ПАТРИЈАРХУ”, а у писму се каже: „Ортходоксос Типос” данас објављује превод писма које смо примили од бугарских верника који се смело обраћају својим јерарсима, ватрено подржавајући истину о украјинском питању.

Шта смо ми, грчки верници, урадили? Где је ревност наше браће? Разумемо ли да је због наше равнодушности Православна Црква доведена до раскола?“

Раскол у Украјини и прогон УПЦ није само локални проблем, он се тиче свих помесних Цркава, укључујући и Бугарску, рекла је Мерхеб. Говоримо о апсолутном религиозном убиству у светским размерама, о разорној матрици екуменског раскола. Домино ефектом ова матрица је усмерена на духовну окупацију свих Помесних аутокефалних Цркава света кроз притисак и политичку репресију на њих од индоктринираних марионета политичара и епископа који, супротно вољи народа, делују у корист остајања у историји као национални издајници. По моделу буфократизације власти у САД, Украјини и Европи, покушава се да се Црква сведе на потпуно секуларну гео-религијску структуру.

Мерхеб је даље навела да се не ради о избору између Москве и Фенера, већ о заштити истине, пошто БПЦ и остатак православног света морају да одлуче да ли ће бити са истином и канонима или са земаљским устројством које је створио Вартоломеј – новом локалном „НАТО – црквом“ или „НАТО црквом дубоке државе“, чији је поглавар он сам.

„Прихваћен 20. августа 2024. године од Врховне Раде Украјине, Закон бр. 8371 о забрани УПЦ, који се може сматрати обликом институционализованог верског тероризма, обавезује нас да одговоримо духовном узбуном, позивајући Вас, наше архипастире, да подигнете свој архијерејски глас и да са висине поверене Вам власти учините све што је потребно за одбрану православне црквености и каноничности Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве у име Господње пред целим светом.

Ургентно Вас молимо за духовно одговоран и хитан одговор, позивајући остале помесне Цркве да уложе све напоре да одмах прекину деструктивну политику према УПЦ. Својим духовним ауторитетом, БПЦ мора да се обрати председнику Румену Радеву у својству православног хришћанина, као и свим политичким, невладиним и дипломатским организацијама и структурама националне, међународне и ЕУ заједнице за благовремену помоћ.

Верујемо да ћемо, ујединивши се - кроз јединство, успети да постигнемо све на корист Свете Православне Цркве и да ћемо моћи да помогнемо нашој браћи у Христу – украјинским православним јерарсима и мирјанима.

Софија је престоница Премудрости Божије и може да постане место одржавања Свеправославног сабора на коме ће се коначно решити питање свих поступака патријарха Вартоломеја. Можемо рећи да овде, пошто се географски налазимо између Истанбула, Москве и Кијева, постоји једно дивно место где можемо духовно да размотримо све теме које се тичу и заиста су проблем Свете Цркве, а које се односе на канонско-догматска одступања, и можемо да се радујемо, што наш труд овде није узалудан и што смо успели да дамо своје учешће, свој допринос Цркви да Она издржи.

У закључку желим да кажем: Владика Павле и сви ви, архијереји Украјинске Православне Цркве, који сте на Голготи и подвргнути тешким искушењима, који носите трнове венце уместо круна, и браћо и сестре Украјинци , који свакодневно улажете велике напоре да помогну својим пастирима и Архипастирима, знајте да је ваша туга, ваша горчина, ваш бол наш бол. Ваше проливене капи крви су наше проливене капи крви. А ове сузе о којима се овде говори су сузе наше.

Дакле, Бог је са нама, заједно смо, једно смо, једно смо Христови, богочовечански организам сједињен са Небом на земљи, и немамо право да ћутимо. Ово је сада наш глас, али неће бити једини и нећемо престати да позивамо да прогон вас одмах престане. Ми вас волимо, ми смо са вама, и Бог је са нама, будите чврсти у свом исповедању Свете вере православне“, закључила је говорница.

Превод и приређивање: „Борба за веру“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 03 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.