header image
Разбојнички упад Јеротејевих јуришника у манастир Стрмово Штампај Е-пошта
среда, 04 септембар 2024

 Драга браћо и сестре, поштовани читаоци „Борбе за веру“,

Обавештавамо Вас, да је у недељу увече, 1.септембра, дошло до немилих сцена у манастиру Стрмово, који се налази у засеоку Јасика, насељеног места Бачевци, на територији општине Бајина Башта, у Епархији шабачкој.

Наиме, под диригентском палицом владике шабачког Јеротеја, група разбојника у духовном а разбојници у физичком смислу, неколико попова из Љубовије и монах, чија ћемо имена ускоро сазнати, упали су незаконито у манастир, обили манастирску капију и Цркву посвећену Светом чудотворцу Јовану Шангајском. У склопу целог манастирског комплекса налазе се још Црква посвећена Светим царским мученицима Романовима, освештена 2012. а завршена 2014. године. 

Старешина светиње, отац Сергеј Федоров, који је крајем 2023. године, одлуком Црквеног суда Епархије шабачке, због тобоже нејасног његовог  канонског статуса у оквиру Српске Православне Цркве, лишен обављања свештенодејства, затекао се те вечери на лицу места, очи у очи са послушницима владике Јеротеја. Мирно им је дао кључ од Цркве, да не би као лопови улази у светињу. И поред свих напора никако нису успевали да откључају врата Цркве, просто их је невидљива сила спречавала у намери. У једном тренутку, у свом бесу и лудилу, заломили су кључ који је остао у брави. Тада су приступили обијању Цркве, тако што су полупали прозор и ушли у Храм.  

Обавештена је полицијска станица у Бајиној Башти, која није хтела да интервенише, нити да изађе на увиђај, правдајући се „да се не мешају у црквене послове“.

Шта је навело Јеротеја и његове јуришнике да на силу уђу у манастир? Отац Сергеј није узурпатор светиње, свакако намерава да ускоро оде у Русију, зато што, између осталог, не жели да се поново рукополаже, како од њега захтева Јеротеј.  

Многи се питају зашто је о. Сергеј, ревносни духовни пастир и поштовалац црквеног поретка, сметња Јеротеју и врху СПЦ? Имамо индиције да Јеротеј извршава задатке масона и осведоченог присталице теорије еволуције, владике западноамеричког Максима Васиљевића. Ускоро ћемо сазнати шта се ваља иза брда, па ћемо благовремено обавестити читаоце сајта.

Манастир у Стрмову архимандрит Сергеј саградио је са благословом владике Лаврентија, уз обилату помоћ ктитора Вјачеслава Заренкова. Градња манастирског комплекса започета је 2010. године, на земљишту који је поклонио Милојко Милосављевић. Цркве су жипописане од стране руских уметника у аутентичном руском стилу. Грађа за изградњу светиња стигла је из Русије, а звона из Почајевске лавре.

 

Верни народ Епархије шабачке

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 05 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.