header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У Истанбулу завршен Сабор фанарско-грчког епископата - осудили Русију и "руски свет" Штампај Е-пошта
среда, 04 септембар 2024

 Вест преносимо аутентично са сајта "Ортодокс тајмс":

На позив и под председавањем васељенског патријарха Вартоломеја, у Цариграду је од 1. септембра одржан 10. Сабор високопреовећене јерархије  Васељенског престола, уз учешће архијереја Аутономних Цркава Финске и Естоније под његовом канонским покровитељством.

Сабор је отпочео Божанском Литургијом на празник Индикта у патријаршијском Саборном храму светог великомученика Георгија, уз саслужење Патријарха и митрополита, архиепископа  и епископа при Престолу.

Сабор, који је отворен уводним обраћањем Васељенског патријарха и одговором митрополита халкидонског Емануила, радио је у следећих пет тематских заседања, посвећених проучавању питања у вези са животом и сведочењем Велике Цркве Христове у савременом свету, суз свеправославни и свехришћанским осврт:

а) „Православље и међухришћански односи“, који је разматрао утицај садашњег рата у Украјини на црквена питања у тој земљи и балтичким државама, као и на „православну дијаспору“ у западној Европи. Уследила су излагања о напредовању богословског дијалога између Православне и Римокатоличке цркве и о доприносу Цариградске цркве Конференцији европских цркава и Форуму за православно-католички дијалог у Европи.

б) „Канонска и богослужбена питања”, где су разматрана питања која се тичу одступања од канона и богослужбеног предања Велике Цркве Христове, као и на питања улоге медија.

в) „Мајка Црква у савременом свету“, са излагањем о правовременом питању вештачке интелигенције уопште и у вези са Црквом, као и о старању Цркве за изазове и духовна трагања данашње омладине.

г) „Црквена и геополитичка питања“, са излагањем о пореклу, развоју и примени теорије тзв. „руског света“. Јерархија је изричито осудила ову идеологију и претварање Цркве у световну установу, као и њено коришћење за промовисање државних интереса и рата који је у току у Украјини након ничим изазване инвазије на ту суверену државу од стране Руске Федерације.

Сабрани архијереји су своје мисли и молитве упутили милионима наше пострадале браће у Украјини и помолили се Господу мира за хитан прекид рата и за успостављање праведног и трајног мира у ратом захваћеној Украјини, као и на Блиском истоку, посебно у Светој земљи где се налази Јерусалимска патријаршија. Чланови Сабора су се такође помолили за мир у Сирији и Либану и изразили солидарност са Антиохијском Патријаршијом.

На крају овог заседања прочитано је писмо папе и патријарха александријског и све Африке Теодора II којим се уважена јерархија обавештава о канонском задирању Московске патријаршије у канонску територију Александријске цркве и насталом расколу и скандал међу Божјим народом у Африци.

Сабор је једногласно и оштро осудио ове неканонске радње Руске цркве и изразио непоколебљиву подршку Александријској патријаршији и Православној цркви Украјине.

д) „Православно монаштво и мисија“, са освртом на православно мисионарство у целом свету и православно монаштво у 21. веку, као и на однос између Цариградске цркве и Свете Горе.

Учесници су похвалили одличну организацију Сабора, актуелност тема о којима се разматрало, као и чињеницу да је истако екуменску димензију и одговорност Велике цркве. Сабор  је деловао као форум за дијалог и прилика за дуге дискусије, подстакнуте благовременошћу питања и високим квалитетом изложених реферата.

Васељенски патријарх је у завршном обраћању подсетио уважене Архијереје да ће се у наредној црквеној години, крајем маја 2025. године, одржати званична прослава 1700 година од сазива Првог васељенског сабора у Никеји, у Витинији, уз учешће папе Фрање.

Потом је беседио митрополит дидимотички, орестијадски и суфијски Дамаскин, а заседање Сабора је завршено традиционалним чином благодарности.

Превод са енглеског: "Борба за веру" Извор:

Извор: https://orthodoxtimes.com/the-holy-

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 04 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.