header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Источни и западни језуити су смислили како "да преваре и изабране" Штампај Е-пошта
четвртак, 05 септембар 2024

 Увод "Борбе за веру":

На Синаксису фанарско-грчког епископата о коме смо извештавали претходних дана, донета је одлука да се латинима "ПРЕДЛОЖИ" (а све је већ договорено), да се Васкрс од следеће године па надаље слави по православном календару. Тако би многи и од ревнитеља насели на ову причу, како су, тобоже, латини прихватили православни календар, што је победа православних, а - у ствари - на тај начин би се створила већ отворена унија. Вест која следи преносимо аутентично са сајта "Ортодоксхристијан".

+ + +

Патријарх Вартоломеј позива на заједнички датум  светковања Васкрса православних и западних хришћана према православној пасхалији 

 

И православни и западни хришћани прославиће Васкрс 20. априла идуће године, што би требало да послужи као почетак установљења заједничког датума од тада, каже патријарх Вартоломеј.

Јерархија Цариградске патријаршије (много бројнија од Светог Синода, који се састоји од десетине архијереја из целог света) одржала је своје последње сабрање (Синаксис) у Цариграду од 1. до 3. септембра 2024. године..

Патријарх Вартоломеј је у завршној речи говорио о обележавању 1700 година Никејског сабора идуће године и дуготрајној жељи Патријарха да са западним хришћанима установи заједнички датум светковања  Васкрса, који би, како каже, требало да буде према православној пасхалији.

Према изјави Синаксиса:

„У завршној беседи Његова Свесветост је подсетио високопреовећене архијереје да ће се у току црквене године која је почела, крајем маја 2025. године, одржати званична прослава пуних 1700 година од сазива Првог васељенског сабор у Никеји Витинијској, уз лично учешће Његове Светости папе Фрање Римског. Овом историјском јубилеју је у право време посвећено одржавање садашњег Сабрања јерархије Престола, чега је чињеница која је изражена избором за главни мото овогодишњег Сабрања богослужбеног стиха са вечерње Недеље Светих и богоносних Отаца који су се први сабрали у Никеји, а који су се, између осталог, бавили и питањем одређивања датума прослављања Пасхе: ‘Држећи се њихових божанских учења, ми се са поуздано клањамо... у једном Божанству једносуштној Тројици’.

У том духу изражена је једнодушна жеља да заједничка прослава Васкрса идуће  године  источних и западних хришћана не буде само срећна подударност, већ почетак одређивања заједничког датума за његово годишње прослављање према пасхалији  наше Православне цркве.“

Све православне Цркве, било да прослављају по старом или новом календару, користе јулијанску пасхалију старог календара. Једини изузетак је Финска православна црква Цариградске  патријаршије.

Превод са енглеског: „Борба за веру“

https://orthochristian.com/163257.html

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 05 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.