header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Међународна конференција о улози митрополита Саве у занављању пољског монаштва Штампај Е-пошта
петак, 06 септембар 2024

 Супрасл, Подласко војводство, Пољска.-  Пољска православна црква одржала је ове недеље свој 25. међународни сабор монаха и монахиња у манастиру Благовештење – Супрасал.

Представници пољских манастира говорили су о историјату својих светих обитљи  с нагласком на значајну улогу Његовог Блаженства митрополита пољског Саве у занављању монаштва током последњих десетлећа.

Сабрање, које чине углавном пољски монаси и монахиње, плус јеромонах Паладије из Бугарске, почело је у недељу 1. септњмбра увече свеноћним бденијем које је служио архимандрит Петар из манастира Светог Онуфрија у Јаблечни. После поноћи почела је Света Литургија коју су служили архиепископ белски Георгије и оци из појединих х манастира. Певале  су сестре манастира Пресвете Богородице у Турковицама.

Сабрање је почело следећег јутра призивом Светог Духа кое је служио епископ супрасалски Андреј, намесник  пољских православних манастира. Представници свих пољских манастира говорили су о често тешким историјским околностима при  оснивању њихових манастира, „усред борби са спољним и унутрашњим проблемима“.

Посебно је наглашена улога митрополита Саве, предстојатеља Пољске цркве, „који је учествовао у оснивању и обнови  свих постојећих манастира и дао огроман допринос у организацији духовног живота“.

У послератном периоду у Пољској су постојала само два манастира, који су веома тешко опстајали. Данас има 11 процвалих манастирских обитељи.

 

Црква вреднује  дело митрополита Сава:

Тадашњи архимандрит Сава, најпре као игуман манастира у Јаблечни, изградио  је многе монахе, од којих су неки касније постали предводници у монашком животу млађих нараштаја. Одмах по преузимању Епархије балисточко-гдањске епископ Сава је започео мукотрпне напоре да обнови манастир у Супраслу, поново васпостављајући прекинути монашки живот у овом месту. Године 1992. основао је женски манастир Рођења Пресвете Богородице у Бјалистоку-Дојлиди, који тренутно обитава у Зверкију, а затим 1995. године основао је још један женски манастир у Војнову. Митрополит Сава је значајно допринео проширењу манастира на Светој гори Грабарки. Подигао је 2001. године манастир светог Димитрија Солунског у Сакију, а 2007. године Верски дом Свете Катарине у Залешању. Поред ових примера, Његово Блаженство је учествовао у оснивању манастира, како што су манастири у Турковицама и Висовој.

У извештају се наставља: ​​„Ауторитет митрополита Саве увек је покретио и подржавао све активности на изградњи и јачању структура наше Цркве, духовног живота у манастирима и парохијама, као и на сваком другом пољу црквеног живота.“

Након сабрања монаси и монахиње су се вратили у своје манастире „да наставе да делују у славу Божиу и на спасење свих“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

https://orthochristian.com/163280.html

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 06 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.