header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Синод Православне цркве Чешке и Словачке пружио подршку Украјинској православној цркви Штампај Е-пошта
субота, 07 септембар 2024

 Свети синод Православне Цркве Чешких земаља и Словачке донео је септембра 2024.  саопштење у вези са усвајањем закона у Украјини који отвара могућност забране деловања канонске Украјинске православне цркве. У саопштењу се наводи и ово:

„Уочи 82. годишњице мученичке смрти св. Владико Горазда (Павлика), дубоком тугом испуњава нас вест да је 20. августа 2024. године украјински Парламент усвојио предлог закона, чија је главна сврха забрана деловања Украјинске православне цркве. Ова одлука до врха испуњава чашу горчине коју свештенство и верници Украјинске православне цркве већ неколико деценија пију – чашу прогона и угњетавања, мржње и клеветања, агресије и насртаја, праћену чак и проливеном крвљу.

Затварање епископа, заузимање цркава и манастира и све друге репресивне мере према свештенству и верницима Украјинске православне цркве исувише болно подсећају на начине на које су се поједини тоталитарни режими односили према Хришћанској цркви. Депресивно је што је такав закон усвојило законодавно тело једне демократске државе, од које се а приори очекује да буде главни јемац поштовања основних људских права и слобода.

Православна црква је у својој историји више пута доживела тренутке о којима се може говорити речима Псалтира: „Узалуд ме гоне кнезови, а само се речи Твојих боји срце моје“ (Пс. 119,161). Уверени смо да Бог ни сада неће оставити свој верни народ без помоћи, и поново ће се испунити речи Писма: „Од невоље завапих Господу, и Он ме услиши и избави ме“ (Пс. 118,5).

Изражавамо подршку Његовом Блаженство митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију, као и свој Украјинској православној цркви. Апостол Павле каже: „Ако један уд страда, с њим страдају сви удови“ (1. Кор. 12,26). Не заборављамо ове речи и молимо се за Божију помоћ и спасење свих прогоњених и страдалих. Молимо свештенство и вернике Православне цркве Чешке и Словачке да наставе са молитвом за мир у Украјини и свету. Верујемо да ће се овим молитвама придружити сви који схватају да је поштовање основних људских права и слобода важно не само за живот једне државе, већ и за сав свет у коме живимо.

Превод: "Борба за веру

Извор: http://www.patriarchia.ru/

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 07 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.