header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Изазивач раскола већег од папиног бави се "климатским променама" Штампај Е-пошта
понедељак, 09 септембар 2024

 Вест преносимо аутентично са сајта "Ортодокстајмс":

Васељенски патријарх: Црквени живот је примењена екологија

Васељенски патријарх Вартоломеј је у свом обраћању на конференцији о климатским променама, коју је организовала Северноегејска област поподне 6. септембра 2024. године, истакао многе еколошке иницијативе и акције које је Васељенска патријаршија предузела у протекле четири деценије.

Патријарх је истакао кључну улогу Велике Христове Цркве у мобилизацији хришћанског света и увођењу еколошких питања у екуменске дијалоге. Такође  је подсетио на то да су хришћанске Цркве и међухришћанске организације широм света, на предлог  Васељенске патријаршије, прихватиле 1. септембар за Дан индикта – дан посвећен молитви за природну средину,

Нагласио је да је Велика Христова Црква проширила свој апел и ван хришћана како би  у рад на еколошким питањима увела  све религије и људе добре воље, позивајући на уједињене напоре да се очува интегритет творевине.

„Еколошко сведочење Васељенске патријаршије подстакло је богословска истраживања дубљих духовних, религијских и моралних димензија питања животне средине, истовремено наглашавајући екофилне аспекте хришћанске антропологије и космологије.

Богословски гледано, уништавање природне средине сматра се продужетком трагичне отуђености човечанства од Бога – „греха“ – што дубоко утиче на људску самосвест, односе са другима и повезаност између људског рода  и природе.

Православно богословље је било пионир у истицању космолошких димензија и последица греха у наше време. Јасно је да посвећеност Православља заштити творевине није настала само као одговор на савремену еколошку кризу.

Ово је била прилика за Цркву да артикулише, прошири и промовише своја екофилска начела. Тренутна еколошка криза била је катализатор, а не порекло, бриге и сведочења Цркве о животној средини.

Заштита природне средине је природни продужетак опита Цркве, одражава њен дубоко усађени еколошки етос и интегралну повезаност са свим аспектима њеног живота. Црквени живот је „примењена екологија“.

Сама Црква представља тријумф над идеологијама и праксама које негују еко-деструктивне тенденције, као што су егоцентричност, похлепа и равнодушност према другима и будућим нараштајима.

Васељенски патријарх је у свом говору истакао своју посвећеност наставку залагања у заштити животне средине, са посебним освртом на подизање свести међу младима.

На конференцији су говорили бивши председник Републике Грчке Прокопис Павлопулос и професори Стаматиос Кримизис и Христос Зерефос, председник и генерални секретар Атинске академије. Поред тога, други стручњаци и истакнуте личности дали су допринос дискусији, а регионални гувернер Северног Егеја, Константин Муцоурис, такође се обратио на скупу.

Превод: "Борба за веру"

Извор: https://orthodoxtimes.com/ecumenical-

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.