header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Александар Вознесењски: Ера хаоса. О глобалним процесима и Цркви Штампај Е-пошта
понедељак, 23 септембар 2024

 За оне који су фиксирани на тренутне проблеме или уопште нису покушали да размишљају о глобалним ситуацијама. Много сам пута писао о томе како се човечанство приближава глобалној кризи. Ово је очигледно.

Јер потрошња, коју су представници капитализма појачали, у наше време знатно превазилази расположивост ресурса. Једноставно речено, многи ресурси су већ или потпуно на измаку због неконтролисане потрошње, или су у стању близу исцрпљивања. Шта су у овој ситуацији одлучили светски капитални тајкуни? Одлучили су да управо ову потрошњу треба да смање, али да би сачували моћ транснационалних корпорација. Како то постићи? Само смањите светску популацију. И сви ови ковиди, нагли пораст тензија у различитим земљама света, контролисан сукоб у Украјини и многи други, подршка ЛГБТ особама итд. – све су то текући пројекти за смањење популације планете. Идеја је једноставна: ако постоје компјутери и роботи који не желе да једу, не троше ресурсе, не захтевају плате и социјална давања, онда значајан део популације планете мора постепено да буде замењен роботима и компјутерима, а људи мора се одложити. Смањиће се становништво планете, смањити потрошња ресурса, повећати ефикасност производње јер... роботи ће радити различите ствари брже, боље и ефикасније од људи, што значи да ће и даље бити профита. А да људи буду мање негодовани треба им одузети приватну имовину и микрочиповати. Сатерати их тако у ћошак да и сами траже да буду чиповани. А то ће такође повећати ефикасност рада (читај приходе богатих) и дати потпуну контролу над сиромашнима: контрола рађања, судска контрола итд., када ће се све одлучивати притиском на тастер.

 Али постоји проблем. Ако сте особа која има свој стан, просечна примања, породицу итд. питати да ли пристаје да се одрекне приватне имовине и подвргне се чиповању уз накнадну тоталну контролу, онда мислим да ће га велика већина испитаника послати његовој чувеној мајци. Односно, појавила се потреба да се створе услови када ће се људи, зарад одређеног резултата, корак по корак одрећи својих права и слобода, а затим доћи у ситуацију да им се чини да немају шта да изгубе. А овај проблем се најбоље решава кризама које људе терају у очај. Осим тога, познато је да се човек који има низ јасних правила у животу неће тако лако одрећи уобичајених услова. Дакле, други задатак пред нама је уништавање свеколиког културног и верског наслеђа, стварање генерације људи „без корена“ који ће лако прихватити „нову реалност“. И у том светлу схватамо да исмевање хришћанства током Олимпијаде у Паризу није случајно, то је једна од многих пазли за демонстративно уништавање свих традиција и верских основа човечанства.

 И све ове идеје глобалиста треба надградити са реалношћу и људским фактором. Односно, фактор који покушава да створи светску владу ће изазвати свађе око такве моћи, жељу једних да уђу у највишу категорију моћи и неспремност других да им уступе та места. Наићи ћемо на то да нису сви спремни да пристану на уништавање културних и верских обележја које промовишу глобалисти. Поред тога, видимо како народи Европе, губећи свој културни и верски идентитет, постају жртве оних који се исељавају из других крајева и истовремено чувају своје корене. Односно, ефекат настаје када одбацивање културе и религије код неких изазива тежње за насиљем, терором и сузбијањем ових људи код оних који чувају своју културу и религију.

Како ће се ово завршити? Вероватно неком врстом компромиса између глобалиста и њихових противника. А овде је питање да ће границе ових споразума зависити од активности једне и друге стране. Као да је сада у сукобу између Руске Федерације и Запада, Украјина изненада одлучила да удари на Курску област, изјављујући да се нада да ће јој то дати неке бонусе током преговора. На исти начин ће се за преговарачким столом формирати правила и модел постојања „новог света“. Дакле, имам сасвим нормалан и позитиван став према чињеници да се у Русији тако активно поставља питање традиционалних вредности, иако имам крајње негативан став да Црква заборавља да су за вернике „традиционалне вредности“ Православље, и само то.

И то што је управо сада, на подстицај глобалиста, Вартоломеј направио огромну кризу унутар Православља такође није случајно. То је управо систематски удар на уништавање управо тих културних и верских вредности. У којој мери фанарски јерарси, храњени од разних политичара, схватају да се тиме играју против вере уопште и Православља посебно – то је посебно питање.

Цео овај процес разбијања једног система и модела људског живота и наметања другог назвао бих „ером хаоса“. Ако неко мисли да се сада једноставно води рат између Запада и Русије за територију, онда је то огромна грешка. Ово је све спољашње, само шкољка, али унутрашњи процеси су много сложенији и опаснији од метака и тенкова. А шта да ради обичан човек у таквим условима? Запамтите да што је већи отпор непријатељу, то је лошија његова преговарачка позиција. Од тога колико добро свако познаје историју своје земље, колико саосећа са својом земљом, колико добро познаје културолошке карактеристике и дубоко је у вери – све ће то одредити да ли ће се светско друштво препустити на милост и немилост глобалистима, или ће глобалисти бити одбачени и принуђени узети у обзир све што нам је блиско и драго.

Сагледати ситуацију у оквирима СВО, или сагледати ситуацију кризе у светском Православљу, или посматрати процес забране УПЦ у Украјини ван овог глобалног контекста, значи видети пазл, али не видет чак ни део слике. А када човек види само део пазла, врло је лако погрешити и збунити се. Зато позивам сваког од вас да размисли о вредностима у свом животу или недостатку истих јер су пред нама веома тешка времена и људи без вредности, без вере у Бога и без везе са културом својих предака једноставно не могу да опстану у такве услове без претварања у неку врсту роботике пуњене биоматеријалом.

Превод: "Борба за веру"

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 23 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.