header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Молдавска православна црква: „Прекините морално злостављање Цркве“ Штампај Е-пошта
понедељак, 09 септембар 2024

 Молдавска православна црква апелује на државу да престане да врши притисак на Цркву.

„Црква осећа притиске сличне онима из совјетског времена. Све више претњи упућује се Цркви и њеним служитељима“, пише Његово Високопреосвештенство митрополит кишињевски и све Молдавије Владимир.

Митрополитова изјава се тиченедавне изјаве посланика Василеа Шоимаруа да би држава могла да забрани Молдавску православну цркву, самоуправну цркву Московске патријаршије (што је неколико политичких представника, међу  којима је и и председник Молдавије, тооповргло).

Одговор митрополита Владимира објашњава незаконитост таквих планова и истиче историјску и садашњу улогу Молдавске православне цркве у животу земље.

А говорећи о притиску државе на Цркву и њене представнике, Митрополит апелује ма  то  да се „престане са моралним злостављањем Цркве“.

 

Изјава митрополита  Владимира:

У име Синода Молдавске православне цркве (МПЦ) изражавамо дубоку забринутост поводом недавних изјава господина Василеа Шоимаруа, посланика у Парламенту Републике Молдавије, на једној телевизији, према којој  постоји  могућност забране делатности Митрополије Молдавије.

Законско укидање Православне цркве Молдавије нарушило би право на изражавање верског осећања свих православних верника ове Цркве, коима   би било онемогућрмо да припадају својој Цркви. Закон о верским култовима бр. 125/2007, што јр правни оквир под којим функционишу култови у Републици Молдавији, прописује да пропагирање верске мржње и верске нетрпељивости која се пројављује  преко дела која ометају слободно вршење верског култа представља кривично дело и кажњиво је по закону. По свим правним стандардима, промовисање идеје о укидању култа по украјинском моделу представља чин верске нетрпељивости, пројављен у јавном простору.

Прописи Европске повеље  о људским правима наводе да би предлог за стављање митрополије Молдавије ван закона потпао под пресуду  Европског суда за људска права, којим је молдавска држава већ осуђена за сличан поступак непризнавања права на постојање култа. Парламент Републике Молдавије такав предлог треба да од почетка и одбаци да га прогласи неуставним од стране Уставног суда Републике Молдавије.

Члан 15. Закона о култовима предвиђа да су ови независни од државе, једнаки пред законом и не могу бити дискриминисани. Такође, држава је дужна да се не меша у верску делатност неког култа. Став 5 истог члана јасно каже: Држава признаје посебан значај и исконску улогу хришћанске православне религије, односно Молдавске православне цркве у животу, историји и култури народа Републике Молдавије.

Предлог да се Молдавска православна црква стави ван закона флагрантно је у супротности са овим правним признавањем улоге МПЦ у животу, историји и култури народа наше земље.

Митрополија Кишињевска и све Молдавије је црквена установа са дугом историјом, која игра суштинску улогу у духовном, културном и друштвеном животу нашег народа. У њеном Уставу се јасно помиње нсамосталност Молдавске православне цркве (Митрополије Молдавије), која своју делатност обавља у складу са православним хришћанским канонима ипредањем.

Дубоко смо огорчени односом појединих државних установа које се баве застрашивањем свештеника. Свештенике код куће посећују представници органа за спровођење закона и приморавају их да потпишу разне нејасне изјаве. Неки архијереји и свештенослужитељи приведени су на граничним прелазима и неосновано претресани. Данас Црква осећа притиске сличне онима из совјетског периода. Све више претњи Цркви и њеним служитрљима.

Од оснивања Републике Молдавије, Православна црква Молдавије је стајала уз грађане, залажући се за независност и сувереност наше државе. Такође, Митрополија је увек неговала добре односе са нашим суседима, што се показало у првим данима рата у Украјини, када је Црква била једна од првих установа која је притекла у помоћ избеглицама из Украјине, нудећи им смештај у манастирима и све потребно.

Уверени смо да у правној држави, у којој се поштују демократске вредности и верске слободе, не може бити речи о забрани верске установе која значајно доприноси очувању националних вредности и идентитета.

Позивамо државне органе да престану са моралним злостављањен Цркве. Иначе, ако ови прогони не престану, обавезујемо се да ћемо вас суочити лицем у лице са праведним народом Молдавије, како бисте објасните им зашто жестоко ударате на Цркву нашег народа.

Позивамо на смиреност и разборитост у приступу тако осетљивим темама и позивамо све оне који су укључени у јавни живот да промовишу дијалог и међусобно разумевање,  и  на тај начин свизбегавају сваки облик подстицања мржње или подела.

Превод са енглеског: "Борба за веру"

Извор: https://orthochristian.com/16

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.