header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Украјина: Отета још једна саборна црква од Православне цркве Штампај Е-пошта
среда, 11 септембар 2024

 Украјина је отела још једну саборну цркву од канонске Украјинске православне цркве, овог пута пресудом суда и  захваљујући гласању лажних  парохијана.

Након што су првостепени и Апелациони суд донели пресуду да се Саборна црква Успења Пресвете Богородице у Каневу (черкаска епархија) одузме од Цркве, украјински Врховни суд је ове недеље окончао ствар, такође пресудом против Цркве, преносећи ову саборну цркву у државно власништво, јавља  сајт  Suspilne.

Успенски саборни храм је један од најстаријих у Украјини, основао га је кијевски велики кнез Всеволод Олгович 9. јуна 1144. Првобитно је био посвећен светом Георгију .

Године 2003. Извршни одбор Градског савета Канева дао је УПЦ дозволу да цркву  региструје као своје власништво. Међутим, у овом предмету, тужиоци су тврдили да је овај пренос био незаконит, с обзиром на то да је саборна црква  споменик културног наслеђа, и судови  се сложили с тим.

Тако је црква пренета у државно власништво. Заведена је као археолошки споменик од националног значаја 1965. године, а као непокретни споменик Украјине 2009. године.

Тврди се и да је 450 верника гласало да се црква пренесе у посед у расколничке „Украјинске православне цркве“, иако је познато да ПЦУ и локалне власти редовно доводе  лажне гласаче, као наводне парохијане, људе који немају везе са парохијом о којој је реч. КС свештенство при храму је посебно навело да организатор  скупштине сазване ради гласања нема апсолутно никакве везе са том црквом.

https://orthochristian.com/163335.html

Последњи пут ажурирано ( среда, 11 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 66 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.