header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Православна Литургија у древној велшкој цркви први пут од Великог раскола Штампај Е-пошта
уторак, 10 септембар 2024

 Радостан догађај за православне хришћане који живе на Западу збио се у суботу, 7. септембра 2024. године, када је у древној цркви Свете Винифреде Трефинонске у велшком селу Гвитерин одслужена православна Божанска Литургија први пут од Великог раскола. 1054. године.

Његово Преосвештенство епископ сурошки Матеј (Московска патријаршија) служио је Литургију у цркви која се налази на месту још старијег манастира, где је игуман био Свети Елерил (7. век).

Епископу Матеју је саслуживало више свештеника.

Служби, којој су присуствовали верници из Лондона, разних градова Велса, Северне Енглеске и Шкотске, певало се на црквенословенском, енглеском и велшком језику.

После богослужења сви су кренули у опход око цркве. У знак сећања на богослужење, игуман Деиниол (Давис), архијерејски наменски Епархијског округа Велса, уручио је епископу  Матеју икону велшког мученика краља Догеда (V век).

Са своје стране је епископ . Матеј је подарио о. Деиниолу богослужбено јеванђеље на енглеском језику, и изразио наду у редовна поклоњења а светим местима Велса, истичући значај ове прве Литургије у цркви од раскола.

Превод са енглеског: "Борба за веру"

Извор: https://orthochristian.com/163324.html

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 10 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 52 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.