header image
Милан Старчевић: Рабин Арон Ракефет - Роткоф како је Хабад ушао у Русију Штампај Е-пошта
субота, 14 септембар 2024

 „Национални јеврејски центар“ је највећи јеврејски центар у Сједињеним Државама. Годишње привуче у петодневном програму између 1000 и 1200 учесника из САД, Канаде, Аустралије, Азије и Европе, који воде познати мислиоци, научници и личности јеврејског порекла. Започет 2006. године као пројекат „Јеврејског института за учење“, образовног огранка Хабад Љубавич, хасидске секте ортодоксног јудаизма, нуди курсеве за одрасле Јевреје о историји, политици, етици, праву, филозофији и рабинској књижевности.

На 11- годишњем националном јеврејском семинару у Палм Дезерту у Калифорнији,  предавање је држао рабин Арон Ракефет – Роткоф, јеврејско-амерички професор рабинске књижевности на Институту „Caroline & Joseph Gruss“ у Јерусалиму Универзитета Јешива. Наслов његове трибине гласио је: Мој живот као агента Мосада у Русији (цео снимак може се погледати на веб адреси: https://www.torahcafe.com/rabbi-l).

Јевреји га сматрају једним од  најистакнутим научником и учитељем Талмуда. Рођен у Њујорку 1937. године, рабин Ракефет преселио се са својом породицом у Израел 1969. године,  као духовни вођа конгрегације „Beth Ephraim“ и јеврејског центра „Maplewood“ у Њу Џерсију. Служио је израелским одбрамбеним снагама до максимално дозвољене старости, између осталог, и током Либанског рата 1982. године.

Рабин Ракефет говорио је на трибини о бројним темама: Совјетски Савез, Русија, Израел, Мосад, Стаљин, Голда Меир, Хабад, Путин...Током говора осврнуо се свог ангажовања у Совјетском Савезу. Наиме, године 1980, шеф Мосада у СССР-у, Арије Крол, регрутовао га је да се придружи Мосадовој тајној операцији „Натив“ (израелска владина организација за везу која је одржавала контакт са Јеврејима који су живели у Источном блоку током Хладног рата). У даљем излагању рабин Ракефет причао је о својим обавештајним активностима у Москви где је радио под маском католичког пастора. Открива да је име његовог шефа шпијунаже Крола, од кога је добио задатак да предаје Талмуд у Москви, Мосад дуго држао тајности.

Према плану Мосада, Борис Јељцин је пренео власт на Путина крајем децембра 1999. године. Кроз ову „перестројку“ Хабад је отворено ушао у Русију. Посебно се дотакао развој Хабад Љубавич покрета у Совјетском Савезу и Русији, као и на садашњу политичку ситуацију у Русији и актуелног председника Владимира Путина. У једном тренутку изјавио је пред присутном публиком: „Путин је хабадник Његовим доласком на власт, Хабад је легално успоставио своју ционистичку религију!“

Затим је изнео следеће чињенице: „Хабад никада није отказао своје присуство у Русији, чак и у најтежа времена, када су учитељи из Хабада били протерани без правде јер су поучавали Тору. Зашто не стављају сва имена Хабадника у изгнанству у Енциклопедији? Када су Јевреји бившег Совјетског Савеза трпели сиромаштво и прогон, њихова браћа у слободном свету их никада нису заборавила. Зато ме 1980. године Мосад регрутовао да подучавам Талмуд, да би дао наду безбројним Јеврејима иза гвоздене завесе.“

Казивање (признање) рабина Ракефета да је Путин под директивом кабалистичке секте Хабад, поткпрепљују речи главног рабина Руске Федерације Берла Лазара о успесима Хабада у Русији: „Русија је видела много револуција, али најмирнија, најтиша и најефикаснија је револуција коју су направили посланици Хабада. (https://www.lechaim.ru).  То се догодило захваљујући лично Путину. Никада ниједан лидер Русије или СССР-а није учинио толико за Јевреје као што је Владимир Владимирович Путин, који је више пута у разговорима са мном наглашавао: имамо Јевреје и Израел као највећег пријатеља.“ (http://www.oxfordchabad.org/templates/)

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.