header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Александар Вознсесењски: Како веровати свештеницима који проповадају светост а живе као демони?! Штампај Е-пошта
субота, 14 септембар 2024

 На фото: бискуп Гргур ашикује

Ја бих речи оца Георгија (овде:) допунио чињеницом да када јерархија живи на речима светитељски, а на делима као демони, онда није изненађујуће што јавни људи (па и не баш јавни људи) престају да виде представнике Цркве као ауторитет. А након појаве осећања гађења и одвратности при виђењу црквених службеника, лако је потпуно изгубити поверење у Цркву.

 Погледајте број абортуса и развода у земљи. Ове бројке су астрономске, а ипак већина ових људи себе сматра православцима. Шта то значи? Шта више од привлачења људи да дођу у цркву два пута годишње и благосиљају храну, новопечени пастири и епископат нису у стању да привуку људе у цркву. У чему је проблем? У недостатку личног примера. Постоји такав трик у маркетингу да ако продајете производ који сами не користите, онда ваш производ и ви сами изазивате неповерење. Тако је и са проповедницима: када људи виде да не живе оно што проповедају, онда свима постаје јасно да су на делу двоструки стандарди, а ни сами проповедници не верују у оно што проповедају (уосталом, ако су веровали, тада бисмо живели како је исправно, а не како је згодно). Како можете прихватити веру и веровати некоме ко проповеда нешто у шта он сам не верује? Због тога људи иду у цркву два пута годишње – на Божић и Ускрс, па зато, сматрајући се православнима, живе као нехришћани, а неки чак и формално престају да иду у цркву и бацају се у разне невоље.

Веома је важно имати личне примере хришћанског живота. У првим вековима је управо то био случај и апостол је стога смело могао да напише „Угледајте се на мене као и ја на Христа“. Он не само да је поучавао, него је својим животом подражавао Христа и стога је могао смело да проповеда и не оклева да позива друге да се угледају на његов живот. А наши верници гледају у црквено руководство и шта виде? Стицање, жеља за луксузом, екстремно лукавство, издаја, подлост, дволичност и још много тога. А на службама нам ови људи са скупом ових квалитета говоре да сви треба да живимо као свети. Ово је тако тужна ситуација. Али риба увек, увек, увек труне од главе. Што се тиче конкретно Поклонске, требало би да размотримо питање какво она уопште има право да деци шири неку врсту паганске глупости...

Превод: "Борба за веру"

Извор: https://t.me/alex_voznesensky/22018

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 15 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.