header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Онуфрије: Истински хришћани биће препознати по свом трпљењу и љубави Штампај Е-пошта
недеља, 15 септембар 2024

 Духовни трудови хришћана последњих времена разликоваће се од оних великих подвижника старијих времена, рекао је украјински предстојатељ у својој проповеди на празник Светих Далеких пећина Кијевске лавре у уторак  10. септембра, 2024. године.

Према речима Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, хришћани последњих времена биће пре свега препознати по свом трпљењу и љубави, јавља Информационо-просветно одељење Украјинске православне цркве.

„Данас одајемо почаст нашим преподобним печерским оцима, чије нетљене мошти почивају у Далеким пећинама. Наравно, подвижништво људи који ће живети у последњим годинама света разликоваће се од оног древних отаца. А главни духовни труд последњих хришћана биће трпљење и љубав“, нагласио је Његово Блаженство.

Овако се одупиремо злу, рекао је: „Да злоба људска не сломи нашу љубав према Богу, да нас ниједно зло не отера с пута који води у спасење, у живот вечни. Очување љубави, чистоте вере и трпљења главни су подвизи којима ће се спасти последњи хришћани.

Митрополит је позвао своју паству да се надахњује примером светитеља Кијевских пећина и да издржи искушења и невоље које Господ допушта у нашем животу. Његово Блаженство је изложио своје гледиште:

Трпити до краја с благодарношћу, не огорчавати се, и молити се за све: и оне који нас мрзе и оне који нас љубе и милују. Јер ово је Божја заповест — заповест љубави.

Док постоји љубав, постојаће и свет. Љубав ће нестати, а свет ће престати да постоји. Чак и ако имамо све што нам је потребно за живот: природне ресурсе, жетву и новац - ако нема љубави, све је ово прах и пепео.

А украјински предстојатељ је закључио: „Молитвама преподобних отаца печерских нека нас Господ сачува и миром благослови земљу нашу, да бисмо на земљи живели тако да се живот наш у вечности продужи на небу у Христу  Исусу Господу вашем.“

https://orthochristian.com/163362.htm

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 15 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.