header image
Уредништво: Драган (Никодим) Богосављевић извређао оца Симеона и правоверје Штампај Е-пошта
субота, 14 септембар 2024
        Драган Богосављевић, који се лажно представља као „архимандрит Никодим Богосављевић“, пре два дана напао је и извређао оца Симеона Рукумијског. Давно смо били одлучили да о овом човеку не пишемо више ништа (пошто он није у Цркви, већ у самовољном зборишту), осим да га, евентуално, похвалимо како уме да музе козе и прави сир.

Драган је, иначе, имао велики теолошки потенцијал, био је нада читавог покрета за веру, али је на крају – упавши у тешку прелест, разочаран немогућношћу да постане епископ – лажно оптужио за јерес сергијанства блаженопочившег владику Милутина и отишао у самовољно збориште. У том стању он проповада јерес царебоштва и чека руског цара, надајући се да ће, ваљда, њега – Драгана Богосављевића – руски цар да постави за српског патријарха. И док је био „нормалан“, на нашем сајту је објавио десетине својих текстова, што под именом и презименом што под псеудонимом, да би нас, на крају, у једном свом клипу испљувао. Тако нам се захвалио за прозор који смо му отворили да српски верници и свет чују за њега и његову реч.

А због чега нас је изврађао? Због нашег чврстог стајања на светоотачком и светосавском предању да је за причешће потребна припрема постом, молитвом и исповешћу.

Из истог тог разлога се пре два дана окомио на оца Симеона Рукумијског. Чак је отишао толико далеко да оца Симеона назове човеком у прелести, а нешто касније у клипу изјави да кроз оне који су у прелести говори ђаво!

Драган Богосављевић је ово учинио без иједног ваљаног доказа. Јер, отац Симеон своју позицију и учење упорно поткрепљује Типиконом – Црквеним Уставом и Учитељним известијем – правилом за свештенослужитеље. И упорно понавља: ви који тврдите и позивате на сваколитургијско причешћивање оне који посте среду и петак и сва четири годишња поста, покажите где сте то нашли? Где то пише? Наравно, нико од новотараца никада није показао где то пише – јер не пише нигде – па ни Драган Богосављевић.

Али, сви који Драгана сматрају за „правоверног“ и „антиновотарца“ и „антиекуменисту“ запрепастиће се кад чују на кога се он позива у потврду накарадне новотарске праксе причешћа без претходног шестодневног поста и исповести, како Типик прописује! Он каже да је то пракса која је код нас „заживела последњих тридесет година“! А ко је ту праксу „заживео“ у том периоду? Исти они које, у истом клипу, Драган оптужује за новотарије,  екуменизам и разбијање Српске Цркве – Амфилохије и Атанасије... (Иринеј Буловић, Игњатије и компанија). Помиње како се још 2015. Амфилохије молио са јеретицима монофизитима (што је, наравно, само трун од свих канонских преступа и јереси покојног Амфилохија)...

Непрестане контрадикторности Драгана Богосављевића пројављују да је он, духовно, у тоталном хаосу. Он, просто, не може да се сабере, што и јесте једна од последица раскола – губитак здравог расуђивања. Јер хвалити накарадну праксу, коју су код нас – и по његовом тврђењу „донели грчки ђаци“ (а и он је грчки ђак) - новотарци, а хулити на Духа Светога говорећи да из браниоца Типика и светосавске праксе, оца Симеона, говори ђаво, може само неко ко је у тешкој прелести и губитку здравог разума.

      

Поновићемо доказе о обавезној припреми за причешће постом, молитвом, исповешћу, милостињом... коју заступа отац Симеон, и наше Уредништво, и сви правоверни у СПЦ:

 У 32. глави Типикона јерусалимске Свете Лавре Саве Освећеног, који је Свети Сава унео у Номоканон број 228, јасно је дато упутство како се припремати за Свето причешће: „Када се ко хоће причестити Светим Христовим Тајнама, треба да се уздржава сву седмицу, да од понедељка пребива у посту и молитви и трезвености, савршеној све време, и тада са страхом и великим страхопоштовањем да прими Пречисте Тајне.“

          А пише и у Служебнику СПЦ из 1962. године:

 


 Превеод кључног - почетак другог пасуса са горње слике из Служебника:

"Ако неко жели да приступи Светом Причешћу изван четири обична поста - седам дана пре тога да пости, у молитвама црквеним и домаћим да пребива и да припреми себе за чин исповести (супружници у те дана да се уздржавају). Уочи осмог дана да пред јерејем исповеди све грехе своје, и од вечери ништа да не окуша."

Дакле, Служебник СПЦ каже да су пред причешће обавезни седмодневни пост и исповест, уз сву осталу припрему по Типику! Ово је јасно и за комарачку свест!

Типик и српско предање руше главну новотарску догму!

И сада долазимо до одговора на питање зашто новотарци одричу целонедељни пост пред причешће? Зато што целонедељна припрема постом пред причешће руши њихову јерес о сваколитургијском причешћивању! Јер, испада да би морали постити непрестано. То је доказ да они своје следбенике обмањују! Ко пости, по Типикону, пет или шест дана пред причешће, тај се не може причешћивати сваке Литургије. А то значи, да сваколитургијско причешћивање нити је по црквеним правилима нити по Светом Предању.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 15 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.