header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Румунски експанзионизам Штампај Е-пошта
уторак, 17 септембар 2024

 Свештеници у Молдавији напуштају Московску патријаршију и присаједињују се Румунској цркви

До сада је  више од 60 парохија напустило  Молдавску митрополију под јурисдикцијом Московске патријаршије, да би се придружило Бесарабијској митрополији, која је под  Румунском православном црквом. Ова промена одражава све веће напетости и жељу за бољим односима са Румунском мајком црквом усред текућег сукоба у Украјини.

Румунски медији јављају да су парохијани у Крикови у Молдавији недавно прославили повратак у Румунску православну цркву. Присаједињење своје парохије Бесарабијској митрополији у цркви  св. Александра Свиског  хришћанска заједница у Крикови обележила је посебним богослужењем коме је присуствовао митрополит бесарабијски Петар.

Отац Андреј Перчик, сарох храма, изјавио је: „Осећамо се Румунима. Откако је почео рат у Украјини схватили смо да нешто није у реду у цркви у којој смо сви служили. Бог не воли рат.” Слично, о. Игор Челеа, свештеник цркве светог Јована Богослова у Росканима, рекао је: „Сазвали смо црквену скупштину и обавестили село о нашој одлуци. Све је урађено по закону. Митрополија Бесарабијска дочекала нас је са братском љубављу.“

Као одговор, Митрополија Молдавије саопштила је да ће овим свештеницима забранити вршење свештенорадњи, што је одлука коју оспорава Митрополија Бесарабије. Бесарабијски митрополит Петар је изјавио: „Све санкције које ће Руска црква увести свештенству Бесарабијске митрополије јесу неважеће. Руска црква овде у Бесарабији није призната. Сви смо ми Румуни и морамо припадати Цркви нашег народа..”

Бесарабијска митрополија данас има преко 200 парохија. Од почетка рата у Украјини, више од 60 свештеника напустило је Молдавску митрополију, што представља значајно престројавање унутар православне заједнице у овој области.

https://orthodoxtimes.com/priests-

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 65 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.