header image
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Стари и Нови Завет Штампај Е-пошта
уторак, 17 септембар 2024
         Беседа у Недељу 12. по Духовима, 2.9 /15.9.2024.
 
       Садашњи епископи и свештеници не иду за савршенством – за Христом, него иду за светом као Јуда издајник, они су упали у антихристову замку. Они су узели новац од државних власти, а ови су узели кредите од сатаниста и содомита, и тако испада да је Црква у дуговима као и држава. Међутим, Црква не може бити у дуговима, јер све је Божија својина, него они су пошли за светом и издали су Христа за новац и постали су издајници као Јуда.

*

Пошто сада у Цркви владају јеретици и лажни богослови, морали би уз Божију помоћ да разграничимо Стари и Нови Завет. У јеванђељу о богатом младићу Господ је одредио границе Старог и Новог Завета. Господ је најпре рекао богатом младићу: „А ако хоћеш ући у живот, држи заповести...: да не убијеш, не чиниш прељубе, не украдеш, не сведочиш лажно, поштуј оца и матер...“ (Мт.19:17-19). Овде су поменуте Мојсијеве заповести и то је по Старом Завету. А затим је Господ рекао њему: "ако хоћеш савршен бити, иди, продај имање своје и подај сиромасима, и имаћеш скровиште (ризницу, благо) на небу, и хајде следуј Мени“ (Мт.19:21). И то речено „ако хоћеш савршен бити... хајде за Мном“, то је већ по Новом Завету. То исто: „ако хоћеш савршен бити... хајде за Мном“ савршеним Богочовеком, предлаже се свакоме ко хоће да се причести Телом и Крвљу Христовом. Јер ко хоће да буде савршен, тај ће ићи за савршеним Богочовеком – Христом и тај ће познати Бога. Били су савршени и у Старом Завету, али тада се није захтевало „бити савршен“ и тада нису знали за савршеног Богочовека, него они су по свом унутрашњем позиву били вођени Духом Светим и достигли су савршенство и познали су Бога.

А шта значи то речено „ако хоћеш савршен бити... хајде за Мном“, то одмах у почетку показује Прва Јерусалимска Заједница, где је била строго забрањена приватна својина и где се живело безбрачно. Ипак ван Јерусалима апостол Павле није забранио приватну својину и брак, и многи су достигли савршенство и са приватном својином и браком, али свакако са великим уздржањем у браку и са великим милосрђем по Богу. Затим то предање Прве Јерусалимске Заједнице даље настављају монашке заједнице, и опет многи достижу савршенство и са приватном својином и браком, али као да не живе у браку и богатству. Ето читај, у Старом Завету свети праотац Аврам као да није живео у браку и богатству и достигао је савршенство, јер он је своју жену Сару два пута удавао као сестру, а у богатству је био веома гостољубив, и то доказује да он није био везан за брак и богатство, него је угађао Богу.

Ко може да буде свештеник?

По канонима епископ мора да буде монах, а монах иде ка савршенству – ка Христу и даје три завета: завет послушности Богу и завет сиромаштва и завет безбрачности. Уколико епископ прекрши један од ова три завета он више није епископ, јер није монах. И свештеник по канонима не сме бити слаб на блуд и новац, иначе он није могао бити рукоположен у свештенство, нити може да остане свештеник ако је пао у блуд или симонију, тј. куповање и продавање благодати. Јер мирјанин, ако је слаб на блуд и новац и богатство, он се одмах враћа у оглашене и поучава се вери, док свештеник никако не сме бити слаб на блуд и новац и богатство, зато што он као и епископ мора да води народ ка савршенству – ка Христу. Па ако он сам не иде ка савршенству – ка Христу, онда сигурно не може ни друге да води и зато он не може бити свештеник.

Ево, да упоредимо старе свештенике и садашње свештенике. Раније је свештеник за наплаћивање треба говорио: колико ко има и колико ко да, а садашњи свештеник као не-покајани цариник одрезао је цену и глоби народ. И пошто садашњи епископи и свештеници не иду за савршенством – за Христом, него иду за светом као Јуда издајник, они су упали у антихристову замку. Они су узели новац од државних власти, а ови су узели кредите од сатаниста и содомита, и тако испада да је Црква у дуговима као и држава. Међутим, Црква не може бити у дуговима, јер све је Божија својина, него они су пошли за светом и издали су Христа за новац и постали су издајници као Јуда.

Зато сада, као што је речено у почетку, у Цркви владају јеретици и лажни богослови, јер они су очигледно слаби на новац и богатство, па и на блуд, и они не воде народ ка савршенству – ка Христу, и по канонима они не могу бити епископи и свештеници.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 18 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.