header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Црква Грчке у дубокој сарадњи са украјинским секташима Штампај Е-пошта
среда, 18 септембар 2024

 Архиепископ атински Јероним се састао данас, на крају другог дана заседања Синода Грчке цркве, са делегацијом "Кијевске православне богословске академије" (ПЦУ). Расколничку бурсу* су представљали ректор „протојереј“ Александар Трофимљук, проректор и професори. Саговорници су разговарали о „потенцијалу сарадње између Цркве Грчке и академије у области богословља, образовања и културе“.

Сарадња са ПЦУ у области образовања - није тако безопасна, као што се на први поглед чини. Ради се о постепеном уласку расколника у свет православне богословске науке и њиховом добијању приступа разним платформама, на којима они могу да емитују идеје које искривљују православно учење о Цркви.

Осим тога, ако формати интеракције између ГПЦ и КПБА буду подразумевали размену студената/стажирања, то ће у перспективи повећати ризике од ескалирања „ефекта говорника“ – када лица са оштећеном црквеном свешћу овладају инструментаријем научног истраживања. Образован (формално обучен у знању) расколник је раван мајмуну са гранатом. Последице овога могу бити веома жалосне.

И још нешто. Два дана Синода ГПЦ су остала иза нас, али реч подршке прогоњеној УПЦ од стране грчких јерарха није казана. Све у свему, није изненађујуће. Само што је ГПЦ имала добру прилику да бар мало олабави фанариотску омчу око врата. Али авај...

*) Припремна настава богословије; колоквијално или хумористички – и сама богословија; У СССР-у (углавном у Украјини и јужном делу Русије) 1970-их и 1980-их, стручне школе су популарно називане бурса, а ученици сходно томе „бурсаци“

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 65 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.