header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Леонид Горбачов: Како кажу, "ништа лично - то је само бизнис празник!"* Штампај Е-пошта
среда, 25 септембар 2024
         Иницијативна група «Pasqua Together 2025» је 14. септембра посетила Фанар (Истанбул), где се састала (https://eiao.org/%) са патријархом Вартоломејем. А већ 19. септембра је била у Ватикану и састала (https://www.vaticannews.va/ru/) се са папом Франциском.

 

И у првом, и у другом случају покренута су питања међухришћанског јединства, заједничког прослављања Васкрса, јубилеја (1700 година) I Васељенског сабора у Никеји.

А сада обратимо пажњу на детаље, или како Грци воле да кажу, λεπτομερειες.

Ако је Ватикан дао општу напомену посетилаца – „представника различитих хришћанских конфесија, лаичких удружења, црквених покрета и друштвено-политичких организација“, онда Фанар директно именује те организације које су „иницијатори“ – представници IAO, „Together for Europe (https://togetherforeurope.com/)", „IC2033 (https://www.jc2033.world/en/)” и покрет Фоколар (https://chiaralubich.ru/movimento/). И ако су последња три проводници дубоког екуменизма и уједињења под било којим условима (читај Ватикана), шта онда ту ради IAO (Међупарламентарна скупштина православља/ Interparliamentary Assembly on Orthodoxy (https://eiao.org/eiao-en/))?

 

Све до недавно, све док Русија није подпала под санкције, укључујући и оне по црквеној линији, скупштина се редовно састајала и решавала проблеме на корист светског Православља, верујућих људи и покушавала да одржи баланс у односима са другим конфесијама. Ја сам два пута лично узео учешћа на конференцијама. Русију су истиснули из овог простора. Напокон је Грцима потпуно комфорно, и они сада слободно могу да прогурају било какву јерес у име IAO. Надам се, да је Русија престала да плаћа доприносе IAO.

Идемо даље. Делегација «Pasqua Together 2025» даје патријарху Вартоломеју симболичну Декларацију, у којој се одражава њена „посвећеност промовисању јединства хришћана посредством планирања празничних догађаје. Ова иницијатива наглашава важну улогу, коју ове организације имају у изградњи мостова сарадње међу хришћанима широм света.”

Овакве, горе поменуте организације „граде мостове“ између хришћана широм света. Чини се, да је то још увек добро и исправно. Треба да живимо у миру, слози и љубави у Христу. Но овде постоји веома важан детаљ. Све ове организације, изношењем сличних иницијатива, вољно или невољно, схватајући то или не, служе далеко од Христа. Јер одавно постоје несугласице које су данас непремостиве по основним догматским и канонским питањима. А Ватикан и Фанар, праве илузорне планове за јединство, без укључивања и разговора о овим сложеним и историјски важним аспектима са другим помесним православним Црквама. Штавише, прихватајући с времена на време неодговорне концепте „благослова истополних заједница“ и других антихришћанских агенди, они се све више удаљују од Истине и воде милионе људи са собом.

На крају разговора у Ватикану римски папа, обраћајући се делегацији, износи следеће речи: „Ми смо дужни ићи заједно, а за то ће нам помоћи пут апостола из Јерусалима - места, одкуда су се вести о Васкрсењу распрострле по целом свету. Тачно тамо ћемо се ми поново обратити у молитви Кнезу мира, да нам Он подари Свој мир.” Овде бих веома желео да подсетим понтифекса на још један пут у близини Рима – Апијев. На коме је апостол Петар срео Исуса Христа. И о њиховом дијалогу.

- Domine quo vadis? Куда идеш, Господе?

- Eo Romam iterum crucifigi. Идем тамо где ћу опет бити разапет.

Немогуће је доћи до јединства, немајући једну Истину. И сада је „истина“ у свих своја. Често зарад силника овога света, понекад зарад личних амбиција и илузорних интереса. И стога, нужно је, пре свега, ујединити свој народ, своју паству, да људи осети црквено јединство, највишу правду и заступништво. А покушаји шивења старог хитона новим нитима довешће до ужасних последица.

*) Парафраза на Мајк Корлеоново из Кума. Али отац фразе "ништа лично - то је само посао" долази из мафијашког оружења Ал Капонеа - рачуновођа Ото Бидерман. Било би занимљиво видети ко финансијски стоји иза наведених екумењара... И њиховог бизниса.

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.