header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Иво Христов: Друштвене мреже нису друштвене Штампај Е-пошта
четвртак, 26 септембар 2024

 Друштвенe мреже нису друштвене

Бугарски професор Иво Христов дао је интервју (https://www.youtube.com) о друштвеним мрежама приватном каналу „Рационална съпротива“, у којем је тврдњу да су „друштвене мреже друштвене“ назвао нетачном.

„Ако под друштвом мислимо на организацију људи интегрисаних заједничким интересима, постављање заједничких циљева или систематски утканих у мреже односа ради постизања одређених стратегија, онда је последња ствар коју друштвена мрежа ради јесте да, у суштини, производи атомизоване појединце који су у илузији друштвене комуникације са другим сличним појединцима, као и онима који се налазе одвојено једни од других у замишљеном виртуелном пољу. Друштвене мреже нуде ерзац јавног поља уместо реалне заједнице акција, и у том смислу угрожава статус кво у целини“. Дакле, прва функција друштвених мрежа, према социологу Христову, јесте ерзац.

Другу је упоредио са старом рекламом за Кока-Колу, у којој је писало да ово пиће чини све једнакима и тиме решава проблем људске неједнакости. „Односно, раније људи интелектуално нису били једнаки, а сада је дошао Фејсбук, а мишљење професора, као и мишљење лаика, почело је да има исту вредност и тежину... Океан незнања добио је одушак, свој прозор кроз тзв.друштвене мреже, и тако је остварен суптилни облик манипулације јавном свешћу и огромним масама људи, формирала се илузорна идеја да су субјекти свог живота, да имају своје мишљење, да ово сопствено мишљење има неко значење. Ово је извело на видело страшну неписменост и глупост огромних маса људи, где их посматрачи посматрају као лабораторијске мишеве и експериментишу на њима ефекат друштвених мрежа, доказан медицинском праксом: оне имају деструктиван утицај на способност самосталног размишљања, на способност млађе генерације да се концентрише и дубоко размишља. То видим код мојих ученика који нису у стању да се концентришу дуже од 15 минута и не могу да читају текст дужи од 10 страница."

На први поглед изгледа – упозорава проф. Христов да је увођење свих друштвених, економских, трговинских активности, забаве и образовања у електронске платформе веома ефикасно, корисно, лако. Али резултат је тотална друштвена контрола и обука огромних маса људи у правцима који су погодни за господаре света. Први глобални експеримент на овом путу био је тзв. „Арапско пролеће“.

Са појавом друштвених мрежа јавља се одређена реорганизација свести и мишљења. Настаје оно што се може назвати тачкастим временом. Свет постаје не линеарно-векторски, већ исечен, фрагментован, тотем (реплика, емотикон, текст, клип). У том смислу, друштвене мреже су допринеле не само атомизацији људи, већ и уништавању друштвених група као облика друштвене солидарности и њиховој замени квазисоцијалним облицима интеграције – ФБ групама и сл., у зависности од платформе. у којој учествују. И претворили су човека у атомски објекат за утицај, замишљајући да је он субјект сопственог живота. Ово ствара илузију вредности. Што је мања људска вредност у нашем модерном времену – у друштвеним, економским и политичким процесима, масовнија култура, репродукована електронским путем, ствара илузију вредности. Чак и са селфијем. Што сте у стварном животу безначајнији, то је кроз селфије јача илузија да сте центар света, сматра социолог.

Превод: „Борба за веру“

Извор: https://t.me/pravblog1/10161

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 26 септембар 2024 )
 
Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.