header image
Канонски свештеници на мети позива у војску у западној Украјини Штампај Е-пошта
петак, 27 септембар 2024

 Центри за регрутацију војске у западноукрајинској покрајини Закарпатју прикупљају имена и информације конкретно свештеника канонске Украјинске православне цркве.

Према документу до којег је дошао Телеграм канал Дозор, начелник локалног војног центра за регрутацију писао је начелнику једне од локалних територијалних заједница:

„Молим Вас, доставите ми списак свештенства Украјинске православне цркве (Московске патријаршије) који су у надлежности Ваше територијалне општине у штампаном формату и електронској верзији до 18:00 часова 23.09.2024.“

Регрутни центар тражи имена, датуме рођења, адресе регистрације и пребивалишта и бројеве телефона за свештенике.

Канал коментарише: „У новије време такве спискове су називани ’списковима за погубљење‘. Ово је веома узнемирујући корак у кампањи дискриминације и прогона највеће хришћанске вероисповести у Украјини.“

„Изгледа да велика народна подршка УПЦ коју показује Закарпатје омета план ликвидирања Цркве у овој области. Дакле, представници власти се припремају за персонализовани терор“, упозорава Дозор.

Раније овог месеца известили смо да је архимандрит Варлаам (Диденко) из манастира Преображења Господњег Епархије Хуст у селу Тереблија, Закарпатска област, позван у војску.

А почетком ове недеље два свештеника УПЦ, протојереј Василије и о. Степана Гука, одвели суу представници локалног војног регрутног центра непосредно после одслужене Литургије, јавља Савез  православних новинара. Стотине православних верника окупило се испред регрутног центра, протестујући због тог оваквог поступка према против свештеницима. Свештеници су на крају пуштени, али им је наређено да се касније врате у своје локалне регрутне центре.

https://orthochristian.com/163603.html

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 27 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.