header image
Само екумениста може да буде толики лицемер -саучесник истребљења руског народа се брине о екологији Штампај Е-пошта
петак, 27 септембар 2024

 Преносимо аутентично са сајта "Ортодокс тајмс":

Вартоломеј:

Васељенска патријаршија има пионирску улогу у скретању пажње на еколошку кризу

Васељенски патријарх Вартоломеј је 23. септембра 2024. године одржао упечатљив говор на отварању Еколошке конференције под називом „Визија еколошке митрополије за 21. век: Црква, држава, философија и теологија“, одржане у Конференцијском центру Овласно јединство Килкиса.

Патријарх Вартоломеј је у свом обраћању истакао пионирску улогу Васељенске патријаршије у скретању пажње на духовне димензије еколошке кризе, чиме је постала прва хришћанска установа која је то учинила. Нагласио је важност учешћа Цркве у решавању еколошких питања и истакао значајан допринос Патријаршије у подстицању дијалога између Цркава, религија и светских политичара у циљу  заштите света природе. Ови напори су, како је приметио, инспирисали креаторе политике, парламенте и међународне организације.

Главна тема Патријарховог говора била је значајна улога едукације млађе генерације о еколошкој одговорности. Истакао је важност усађивања дубоког еколошког етоса у младе, напомињући да то неговање мора почети у самој Цркви. Позвао је црквену заједницу да заштиту природе третира не само као друштвену одговорност, већ као дубоку духовну обавезу. Патријарх Вартоломеј је позвао локалне црквене заједнице да се активно ангажују у иницијативама подизања свести о животној средини, при чему парохије служе као места еколошко васпитање и акцију.

Патријарх Вартоломеј је у завршној речи истакао хитност решавања глобалне еколошке кризе, коју је описао као питање не само „прегревања“, већ и „кувања“ планете. Он је позвао на хитну, координисану акцију свих сектора друштва како би се спречило даље уништавање животне средине, истичући да криза захтева колективне напоре на глобалном нивоу.

Превод са енглеског: "Борба за веру":

https://orthodoxtimes.com/bartholomew-

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.