header image
Украјински верници бране черкаску Саборну цркву од насилног заузимања Штампај Е-пошта
уторак, 01 октобар 2024

 Православни верници Черкаса у централној Украјини одазвали су се у недељу увече 19. септембра позиву да дођу да бране своју Саборну цркву  од насилног заузимања.

„Тренутно се људи у камуфлираним оделима окупљају у близини наше Саборне цркве да би је  заузели. Дођите да заштитите наше свето место!!!” позвала је епархија. Верни народ је одговорио, окупивши се испред Саборног храма на молитви. Посебно су читали акатист Архангелу Михаилу, коме је црква посвећена.

Епархија је објавила видео-снимак митрополита черкаског Теодосија којим  захваљује онима који су бранили своју цркву.

Камуфлирани мушкарци су се били  окупили код цркве у групама од 20-30, али захваљујући православним верницима нису могли да нападну цркву.

„Захваљујем свакоме од вас на вашим молитвама, што данас не спавате, стојите на хладноћи, молите се, што молите Богородицу и преподобномученика Макарија [покровитеља черкаског, чије мошти почивају у Саборној цркви) да  нас заштите. Хвала вам што не само да волите своју цркву, већ сте и спремни да је браните ако је потребно“, рекао је владика.

Касније у недељу објављени су документи који показују да су, по уобичајеној шеми, расколници „Православне цркве Украјине“ регистровали фалсификоване документе како би покушали да изграде „правни“ темељ за заузимање цркве.

Градоначелник Черкаса Анатолиј Бонаренко отворено подржава нападе на канонску Украјинску православну цркву и њену  Саборну цркву. Према пресуди суда у марту, УПЦ је већ одузет плац око цркве.

Раније овог месеца, Успенска Саборна црква у Каневу, такође у Черкаској области, по налогу суда одузета је  Православној цркви.


https://orthochristian.com/163677.html

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.