header image
Разлика између комунизма и хришћанства Штампај Е-пошта
уторак, 01 октобар 2024

 Постоји занимљива прича о познатом грчком свештенику. Једном му је пришао један комуниста са аргументом да нема разлике између комунизма и хришћанства. Кажу да и једни и други проповедају слободу, једнакост, братство и социјалну правду.

Свештеник је био кротке нарави, добро је познавао Христову науку и рекао је да ипак постоји разлика, која се многима чини мала.

Комуниста га је питао, која је разлика?

Свештеник је рекао да хришћанство каже вернику: „Зашто ти имаш, а неко други нема? Иди му дај!" Овај захтев је тешко разумети, а још теже га је следити. Али хришћанство захтева управо такав однос према ближњем.

Комунизам нуди својим присталицама:

„Зашто да неко други има, а ти да немаш? Иди, отми му то!” А ово је много лакше разумети и урадити. А класни приступ је управо то.

Уљанов-Лењин је на III Сверуском конгресу Совјета заправо рекао ово: „Пљачкамо плен“ - на основу свог класног револуционарног приступа. Дакле, постоји иста разлика између хришћанства и револуције, хришћанске и револуционарне правде, као и између пљачке и милосрђа.

Између ове две максиме – насилно „ограбите плен“ или добровољно „поклоните оно што сте зарадили“, у ствари, простире се територија људских односа, од револуционарног зла леве крајности до десне ивице традиције хришћанске доброте.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.