header image
Православна црква освећена у централној Француској Штампај Е-пошта
среда, 02 октобар 2024

 У Француској је током викенда освећен још један православни храм. Његово Високопреосвештенство митрополит корсунски Нестор, патријарашки егзарх западноевропски Руске православне цркве, одслужио је чин Великог освећења храма  светих   Варсануфија и Јована у општини Шавенон у централној Француској у суботу, 28. септембра, саопштава епархија.

Ово је друга црква коју је Митрополит освештао у Француској овог месеца.

Црква светих Варсануфија и Јована подигнута је иждивенијем сестара Пресвете Богородице Знаменског манастира у Марсеју.

У свети олтар положене су мошти древног галског светитеља свештеномученика Бенигнуса Дижонског († око 200), ученика светог Поликарпа Смирнског. „Постављање светих моштију у темељ светог олтара од стране епископа подсећа нас да је Црква Христова у доба прогона установљена на мучеништво светих“, пише у епархији.

У наставку је   митрополит Нестор одслужио је Свету Литургију са свештенством епархије. Присуствовали су верници из више парохија централне Француске. Дан је окончан  свечаном трпезом у општинској сали за пријем у Шавенону.

***

Имање Саинт-Хуберт, које се налази у административним границама села Цхавенон, и ствари је некадашњи ловачки дом који је 2006. године поклоњен Богородичином Знаменском манастиру Корсунске епархије за изградњу православног храма.

Године 2014, трудом манастира, на имању је подигнута православна капела, а неколико година касније и црква. По благослову тадашњег Епископа корсунског Нестора, посвећена је палестинским пустињацима светим Варсануфију Великом и  `Јовану. Зграда цркве је пројектована у архитектонском стилу типичном за локални област Алије.

У септембру 2019. године почело је кречење његових зидова. По тестаменту архимандрита Варсануфија (Ферије) (1935-2018), оснивача и дугогодишњег духовника манастира, иконографски програм живописа био је пре свега посвећен светим пустињацима и старозаветним праведним  отшелницима.

https://orthochristian.com/163675.html

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.