header image
Последњи извештај УН о људским правима поново наглашава прогон Украјинске православне цркве Штампај Е-пошта
среда, 02 октобар 2024

 Кијев, 2. октобар 2024.    Најновији извештај Канцеларије високог комесара УН за људска права (OHCHR) о стању људских права у Украјини поново подиже свест о прогону Украјинске православне цркве.

УН непрестано упозоравају на прогон УПЦ. Његово Високопреосвештенство митрополит черкаски Теодосије, један од архијереја који је посебно на мети украјинске државе, више пута се обраћао Савету за људска права по овом  питању.

Последњи извештај УН обухвата период од 1. јуна до 31. августа 2024. године и наводи конкретне случајеве прогона Цркве, као и на неуставни закон који за циљ има забрану Православне Цркве у целој земљи. Извештај истиче и неоправдану забрану Цркве у једном локалном округу:

„У извештајном периоду OHCHR је наставио да документује случајеве који утичу на активности Украјинске православне цркве (УПЦ). Окружни управни суд у Лавову је 17. јуна 2024. потврдио одлуку градског већа Дрохобича да забрани активности УПЦ у  том округу из разлога националне безбедности. Суд је сматрао да локална верска заједница УПЦ није доказала повреду својих права, а да ипак није довољно објаснила како се забрана сматра неопходном и пропорционалном ради заштите јавне безбедности или поретка, како то захтева чл. 18 Међународног договора о грађанским и политичким правима (ИЦЦПР). OHCHR  је упознат са најмање седам сличних пресуда од фебруара 2022. Пет одлука је постало правоснажно, без могућности даље жалбе.“

У вези са старим и болесним митрополитом тулчинским Јонатаном, који је осуђен на пет година затвора, у извештају се наводи:

„У другом случају, високи свештеник УПЦ пуштен је у Руску Федерацијуприликом  размене затвореника 22. јуна. Дан раније, Апелациони суд у Виници потврдио је пресуду на пет година затвора и конфискацију имовине због оптужби у вези са оправдањем оружаног сукоба. И у овом и у другом случају које је документовао  OHCHR, чланови свештенстваУПЦ пријавили су да су под притисјом признали и пристали на размену са Руском Федерацијом.“

У вези са дискриминаторским законом против канонске Православне цркве, УН наводе:

„Скупштина Украјине усвојила је 20. августа 2024. године закон „О заштити уставног поретка у области деловања верских организација“ (Закон бр. 3894-ИКС), уводећи измене закона којима се, између осталог, забрањују активности у Украјини Руске православне цркве, као и других верскох организација које су с њом повезане. Закон такође забрањује делатност било каквих верских организација које се користе за „пропаганду идеологије руског света“.

Закон изазива забринутост кад је  у питању његова усклађеност са међународним стандардима људских права. Посебно што наводи националну безбедност као основ за ограничавање слободе вероисповести или уверења и слободе верских удружења. Међутим, ни ICCPR ни Европска конвенција о људским правима не  предвиђају националну безбедност“ као дозвољену основу за такво ограничење.“

У очима украјинске државе документи Руске православне цркве носе снагу закона када дефинише статус Украјинске православне цркве. Тако, иако Украјинска црква сматра да се одвојила од Руске цркве дуже од две године, украјинска држава и Руска црква деле исто мишљење, да УПЦ остаје део РПЦ.

Дакле, док закон говори о забрани Руске православне цркве, политичари отворено признају да то значи забрану Украјинске православне цркве. 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

https://orthochristian.com/163695.html

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.