header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Како то да је "Мискец" здрав, а једе месо пред причешће Штампај Е-пошта
субота, 05 октобар 2024

"Али човјек нека испитује себе, и тако од хљеба нека једе и од чаше нека пије. Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије, не разликујући Тијела Господњега. Зато су међу вама многи слаби и болесни, и доста их умире

(1. Кор.11,27-30).

"Када Бог хоће неког да казни, прво му узме памет"

(Свети Владика Николај).

Коментаришући једну беседу оца Симеона Рукумијског, објављену на „Јутјуб“ каналу  pravoslavlje888 (овде:), у којој је отац говорио да за Свето Причешће постоји Типиком прописана припрема од седмицу дана поста на води, покајања, исповести, милостиње, читања молитвеног правила..., један пратилац је написао:

 

 "Ја волим да једем месо пред причешће и да се причестим. И ево то радим већ годину дана и ништа ми не фали. Јел сам ја секташ?"

 

 

Овај догађај је, безмало, идентичан једном догађају који се збио после Октобарске револуције у Русији: 

Неки бољшевик је пуцао у цркву и узвикивао: „Где је тај ваш Бог? Да има Бога он би ме већ казнио!“ Неко од присутних му је одговорио: „Па зар не видиш да ти је већ узео памет.

Иста је ситуација и са хулитељем (ник „мискец96) који каже да воли да једе месо пред причешће, „и ништа му не фали“.

Прва је могућност, да му је Бог већ узео памет, чим тако чини.

Друга могућност је да је заиста још увек здрав, иако се причешћује без прописане припреме.

У том случају, то чиме се  "Мискец" "причешћује" уопште није причешће, већ обичан хлеб и вино. А тако је код  јеретика.

Трећа могућност због чега је хулитељ на причешће још увек "здрав", је тај што Бог чека покајање грешника, јер неће да ко погине, већ да се сви спасу и дођу у познање истине (ср. 2.Петр.3,9).

Овај трећи разлог претпоставља могућност да је то чиме се „Мискец96“ причешћује јесте причешће, мада смо ми скептични у том погледу. Јер, тамо где свештеник дозвољава да се причешћују они који су претходно јели месо, већ потврђује да се ради о новотарцу и јеретику.

Тако да, „Мискец96“ наш ти је савет, заснован на црквеном закону и предању, потврђеним Светим Николајем и Јустином, да побегнеш из те цркве главом без обзира, и да идеш тамо где те неће причестити ако, претходно, ниси постио све постове по Типику, и седмицу дана на води пред само причешће (и под условом да се не ради о расколницима)...

Јер, види се да си ти неофит, што ће рећи „скоројевић“ у цркви, па су те новотарци погрешно научили. Заправо, српски паписти су те папистичкој пракси научили, како би и у томе били исти са ватикановцима, а не само у датуму празновања Васкрса.

Па ако је теби, „Мискец96“ драже да издаш своје свете претке, очеве, дедове и Свеце, који су се држали светосавске праксе пред причешће, и јуриш у загрљај папистима, који су вековима те исте наше претке србосеком клали и маљем им лобање дробили, онда је то јеремијинског плача достојно, јер се за вечност изгубио још један Србин...

А ми ти, заблудели брате, желимо да спознаш Истину, да би те Истина ослободила, но то је ипак већ ствар твоје слободне воље...


Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 06 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.